Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         

      Назад

      У Покровському храмі, що у Ніжині, захисникам допомагали з 2014 року.
      Системно, як-то кажуть.
      А з початком повномаштабної війни ця робота перевищила людські можливості: тут плетуть маскувальні сітки, збирають продукти, а майже щотижневі заклики матушки Дарія Якубів «збираємо на генератор», «потрібен тепловізор» закінчуються щирою подякою: «Люди, ви неймовірні! Ми це зробили! Наші оборонці дякують усім!» Сюди, до церкви, місцеві фермери привозили безкоштовне молоко, аби малі ніжинці добре харчувалися, коли навколо міста вирували бої. Тут настоятель Свято-Покровської парафії протоієрей Михаїл Якубів молився і молиться за мир, перемогу і здоров’я усіх захисників і вірян.
      Молиться і разом зі своєю надійною і енергійною матушкою збирають черговий вантаж: он же Херсон звільнили, люди там у такий скруті. І тонни продуктів мчать до зруйнованого Херсону. Бо ті, хто пережив навалу російських військ, як ніхто інший знає про усі жахи і страждання.
      Їм ніколи зупинятися: на свято Миколая вже зо два десятиріччя у Покровському храмі готують сотні подарунків для дітлахів. Розвозять, вітають, проводять концерти.
      … і знову стають до роботи. Плетуть сітки, збирають гроші на автівку для військових, відправляють автівку і притягують іншу - на ремонт. «Нашим хлопчикам треба…» - продовжує своє матушка Дарія. «Треба - то знайдемо,» - запевняє з теплою усмішкою отець Михайло. - З Божою допомогою.»
      У «Божої допомоги» є імена: це і можновладці, і місцеві підприємці, і ніжинці, яких згуртуввв у велику і дружню громаду отець Михаїл і його дружина Дарія.
      І трохи, зовсім трохи цифр.
      - Сплетено 20000 квадратних метрів маскувальних сіток ( це лише з закупленої основи, а ще ж рибалки приносили!). А працювати з сітками у церкві почали о 8 ранку 24 лютого!
      - зроблено і передано на фронт 150 «буржуйок». Їх виготовляють на Ніжинському підприємстві, яке спеціалізується на виробництві верстатів. Власник Дмитро Щербина влаштував до себе двох працівників, які «спеціалізуються» саме на «буржуйках». За допомогу ЗСУ пан Дмитро отримав відзнаку «Орден Святого Миколая».
      - для Херсону зібрано 45 тонн допомоги. Відправляли продукти двома фурами.
      - родина ніжинських видавців Лисенко вечорами варять тушонку. Зроблено тисячі банок.
      - 10 автівок для захисників ;
      - десятки тепловізорів;
      - десятки дронів;
      - 12 старлінків ( до речі, цим напрямком волонтерської роботи займається син отця Михайла і матушки Дар‘ї).
      - з 1996 року в Покровській громаді щороку готуються до дня Миколая подарунки. Цьогоріч їх було 1500: їх отримали діти зі Школи мистецтв, діти з будинку-інтернату, притулку, соціального гуртожитку.
      - для воїнів роздали 10000 молитовників, 5000 ікон ставротек ( це козацький оберіг), 3000 плакатів з 34 псалмом.
      І це тільки те, що змогли підрахувати напевно!
      Отець Михаїл додає: «І кожної суботи відправляється автобус із смаколиками на передову в самі гарячі точки. Є цілий колектив поварів, які варять і смажать, колектив кравчинь, які шиють і нижню білизну і теплі речі. Головний інженер великого підприємства щопятниці (його відпускають з роботи) готує окопні свічки - і їх він зробив уже тисячі. Наш постійний прихожанин Валентин Андрієць допомагає ліками -на сотні тисяч. І щосуботи з першими промінчиками сонця матушка починає пакувати всю цю допомогу. Десятки ящиків до автобуса Віталія Прокопенка. І - на фронт! Щосуботи!!!»
      Серед тисяч теплих слів вдячності є і Подяка від голови Чернігівської ОВА В'ячеслава Чауса.
       
       
       
       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54