Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         

      Назад

      «Микола Леонтович. Українець, який подарував світу різдвяне диво»: Лекція кандидатки філософських наук Тамари Андрійчук у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей

      Музичні твори, як люди, мають свої долі. Доля ж цього твору склалася щасливо, хоча його автор про це не дізнався.

      Такими словами почала свою розповідь кандидатка філософських наук Тамара Андрійчук, розкриваючи перед слухачами лекції неймовірний світ творчості талановитого диригента, збирача народних пісень, композитора Миколи Леонтовича, якого світ знає передовсім як автора «Щедрика».

                  Жоден твір не є таким упізнаваним, а він має наші дохристиянські витоки. Це наша основа, наше коріння.

      Як же почалася його історія? І хто, крім Леонтовича, дотичний до знайомства цілого світу з українською щедрівкою?

      Випадок, а може це доля, що творчість скромного викладача і диригента Леонтовича, який себе не вважав композитором, на початку ХХ століття високо оцінив видатний український композитор, хоровий диригент Кирило Стеценко, а потім один із найкращих диригентів України Олександр Кошиць. Це завдяки їм народна щедрівка, яку Леонтович обробляв і вдосконалював, вперше прозвучить 1916 року в Україні. Говорять, що хор Кошиця на біс виконував «Щедрика» 16 разів. І в цьому не сумніваються поціновувачі цього музичного твору.

      Третя дотична до світової слави «Щедрика» людина – Голова Директорії, Головний Отаман військ і флоту Української Народної Республіки Симон Петлюра, який мав на меті показати світові Україну, її відмінність від росії, її самобутність. Це він доручив Олександру Кошицю створити капелу, що представила світовій публіці музику Миколи Лисенка, Кирила Стеценка, Олександра Кошиця, Дмитра Бортнянського і 15 творів Миколи Леонтовича, щоб силою мистецтва розповісти про Україну.

      «Я раював від думки, що на мою долю випала честь показати всьому світові душу нашого народу», - говорив О.Кошиць, талант якого відкривав двері до душ глядачів різних країн.

      Завдяки неперевершеному поліфонічному звучанню і майстерному виконанню «Щедрика» чекає тріумф 1919 року в Європі, а згодом у 1922 році – в Америці. «Там, де безсилі гармати, свою справу зробить пісня», - зазначав Симон Петлюра. З його унікальним листом, адресованим О.Кошицю, мали змогу ознайомитися учасники лекції. Глава УНР закликав пропагувати за кордоном ідею незалежності України та збирати донати на армію.

       

      І вже нині 4 грудня 2022 року відбувся великий концерт «Notes from Ukraine» у концертному залі Карнеґі-хол (США) через 100 років після першого виконання «Щедрика» на цьому ж місці. І знову Україна бореться за свою свободу і незалежність, доводить світу свою відмінність від країни-агресора, своїми подвигами надихає людей різних країн допомагати нації, що усіма силами захищає життя, рідну землю, культуру і спадщину.

      Усі учасники зустрічі в бібліотеці щиро вдячні Тамарі Володимирівні Андрійчук, що показала великих, надзвичайних українців, зі складними (або й трагічними, як у Леонтовича) долями, які своєю діяльністю прославили Україну на сторіччя вперед, залишили нам величезний скарб. Лекції Тамари Володимирівни збагачують і надихають. З нетерпінням чекаємо нових зустрічей у Новому 2023 році і запрошуємо усіх відвідувати Культурний простір в бібліотеці «Наша спадщина».

       

       
       
       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54