Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         

      Назад

      Без культури немає нації

      Саме ця життєва істинна звучить як ніколи актуально сьогодні, коли російські агресори, прийшовши з війною на українську землю, намагаються  знищити мову, культуру і національну самобутність українського народу. Історично так склалося, що культура - це не лише традиції, обряди, об'єкти культурної матеріальної і нематеріальної спадщини, але також люди, які створюють культурний продукт відповідно до вимог часу і суспільно-політичних чинників. Навіть в умовах воєнного стану, за найменшої можливості, культура Чернігівщини продовжує працювати максимально ефективно і показувати, що культурний фронт є одним із важливих чинників Перемоги.

      Не зважаючи на те, що в нашій державі триває війна, заклади культури Чернігівщини, мережа яких налічу 1490 театрально-видовищних, клубних, бібліотечних, освітніх та музейних закладів, продовжують працювати.

      Колективи театрально-видовищних закладів підготували глядачеві прем’єри вистав, концертних програм на актуальні теми сьогодення. Зокрема, Чернігівський обласний молодіжний театр виніс на розсуд глядачавиставу«Що?Денник», яка з відчуттям болю за наш народ і вірою в перемогу приймалася не лише чернігівськими шанувальниками драматургії, а й жителями та ВПО Львова.Болісну тему вимушньо переміщених осіб розкрили у драматичній виставі «ВПО» у Чернігівському обласному українському академічному музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка.Актори Чернігівського обласного театрально-видовищного дитячого (лялькового) театру ім. О.П.Довженка, намагаючись підтримати дітей, що стали жертвами військової агресії з боку росії, виступали перед маленькими глядачами м.Чернігов та в с. Шестовиця.Творчий колектив Обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм постійно працює над створенням та розміщенням у соцмережах відеороликів на патріотичну тематику.

      Музейними закладами було проведено ряд заходів, зокрема: в Чернігівському обласному історичному музеї ім. В.В.Тарновського представлена виставка «Рашизм=Фашизм. Чернігів 1941-2022», «Комунізм – Рашизм», «Трофейні документи російських окупантів», у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана було розгорнуто виставки плакатів Катерини Васечко «Не на тих напали».

      відкрито пересувну виставку «Україна. Становлення. Незалежність» в Новгород-Сіверському історико-культурному музеї-заповіднику «Слово о полку Ігоревім»  проекспоновано виставку літератури «Дух наш пречистий, дух наш народний» в Сосницькому літературно-меморіальному музеї О.П.Довженка,створено виставковий онлайн проєкт «Україна. Течії життя», відкритовиставку літератури «Шануй Вітчизну свою милу, бо вона одна на цілий світ» в Обласному історико-меморіальному музеї-заповіднику П.Куліша «Ганнина Пустинь».

      У рамках  проєкту колективу "Discоver UA" з оцифрування руйнувань у Чернігівській області створено віртуальний музей пам’яті війни на Чернігівщині «Війна впритул». У музеї за допомогою 3-D турів на сайті  «Чернігівщина туристична» (https://chernihivregion.travel/war) можна побачити жахливі наслідки російського вторгнення у Чернігові та області: це тури найбільш зруйнованими об’єктами м.Чернігова, с.Новоселівка, с.Анисів, с.Лукашівка, с.Количівка та інші. На сьогодні вже представлено 44 зруйнованих об’єктів.

      Чернігівський обласний Центр народної творчості долучився до флеш-мобу «Мотанка Свободи» на карті України», що проводився м. Рівне, а також спільно з територіальними громадами Чернігівської області організував пісенний флеш-моб на патріотичну тематику. Майстри Центру виготовили з уламків зброї російського агресора  сувенірну продукцію.

      З метою популяризації української мови як державної на офіційних сторінках у соцмережах обласної бібліотеки для дітей, Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.. Короленка  створено рубрики «Говоримо українською».

      Також працівники культури захищають незалежність та суверенність нашої держави у лавах ЗСУ та територіальної оборони, а культурний тил, активно співпрацюючи з волонтерами, виготовляє маскувальні сітки та окопні свічки для наших захисників.

       

      Щодня ми доводимо, що наш культурний фронт діє - через створення нового та продовження щоденної роботи. Бажаємо всім працівникам культури успішної реалізації творчих проєктів, миру, перемоги та єдності, щоб разом відбудовувати нашу незалежну та суверенну державу!

      Слава працівникам культури України! Слава Україні!

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54