Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         

      Назад

      Науковці Чернігівщини – бібліотекам

      Чернігівська обласна бібліотека для дітей продовжує працювати в рамках проєкту «Науковці Чернігівщини – бібліотекам», тим самим підвищуючи кваліфікацію співробітників, адже до бібліотеки приходять читати свої лекції представники наукової еліти нашого регіону.

               Враховуючи реалії сьогодення, ту війну і фактори, які її спричинили, постало питання української мови та її впливу на свідомість людини. До бібліотеки завітала відома філологиня, кандидат філологічних наук, доцент Чернігівського університету «Чернігівський колегіум» ім.. Т.Шевченка Наталя Петрівна Нікітіна з розмовою «Мова, що це – свідомість, самосвідомість, засіб спілкування чи ознака ідентичності нації».

               Лекторка в неймовірний спосіб, на прикладах літератури і історії, повела слухачів шляхами своїх досліджень.

                Чому мова вважається основним показником національности (не заперечується й інші показники, як наприклад, природні особливості або расовість, почуття поваги до самої нації і усвідомлення свого обов'язку бути її членом тощо). Кожна національна мова має свої особливості, свій національний дух, як кажуть учені, своє мовне чуття. «Людина, що розмовляє різними мовами, — писав Потебня, — переходячи від одної мови до другої, міняє разом з тим характер і напрям течії своєї думки».

      Чи можемо ми заперечувати значення національної мови? Чи можна говорити «мені все одно, якою мовою я буду творити національну культуру, аби я був національно свідомий», коли сама національна свідомість визначається мовою?

      Дуже багато ще труднощів стоїть на шляху організації нашого національного життя. На все треба зважати й поміркованими очима дивитися, обережно ставитись до фактів, щоб не робити з другорядного принципове, а з принципового — другорядне. Так треба дивитися й на мову, як на великий національний чинник принципового значення. Бо тільки мова є основою національного життя народу, тобто основою всіх творчих сил розвитку національної культури. А в державній нації мова є, крім того, ще й великим організуючим чинником державного життя нації.

      Про все це говорила гостя у своїй лекції, по завершенні якої пройшло жваве її обговорення.

      Чернігівська обласна бібліотека для дітей вдячна Наталії Петрівні за цікаву розмову.

       

       

       

       

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54