Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         

      Назад

      Наукове відкриття світового рівня

      4 жовтня у Чернігівському історичному музеї імені Василя Тарновського відбулася унікальна подія – презентація рукописного віршованого Псалтиря. Ця пам’ятка написана кирилицею, румунською мовою на початку XVIII століття.

      Як переконливо довели дослідження, проведені науковим співробітником музею кандидатом богослов’я Мирославом Май-Бородою, автором Псалтиря є Теодор Корбе – видатний румунський дипломат і перекладач, автор першого латино-румунського словника, який деякий час мешкав у Києві та мав маєтності на Чернігівщині.

      Його рукописний віршований Псалтир, написаний простою народною мовою, свого часу був виданий у Румунії, завдяки тому, що там зберігся оригінал. Але екземпляр, який зберігається в Чернігівському історичному музеї імені Василя Тарновського є унікальним, оскільки – це чернетка з авторськими правками. До того ж румунський примірник не повний на відміну від чернігівського, йому бракує декількох псалмів.

      До музею рукопис потрапив від нащадків Корбе, які породичалися із багатьма впливовими родинами гетьманів України. До колекції українських старожитностей Василя Тарновського віршований Псалтир був переданий разом із особистими речами доньки Гетьмана України Данила Апостола та багатьма іншими реліквіями козацької старшини.

      Учасники презентації мали нагоду послухати як звучить віршований Псалтир румунською мовою. Його читав протоієрей Валентин Павленко.

      Це не перше і далеко не останнє підтвердження унікальності зібрання Чернігівського історичного музею імені Василя Тарновського.

       

       

       

       
       
       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54