Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         

      Назад

      26 серпня 1941 року- початок окупації Новгорода-Сіверського.

      26 серпня 1941 року німецько-фашистські війська увійшли до Новгорода-Сіверського, місто було окуповане і  населення  почало жити в умовах військового стану. Запанував новий терор: уже нацистський. Будь-який опір нещадно карався,  а євреїв та українських патріотів знищували.  Гітлер  планував повністю винищити європейських євреїв. Україна і, зокрема, Новгород-Сіверський не став винятком де  коїлося страшні жахіття. Так,  у листопаді 1941 року  поблизу  Новгорода-Сіверського були  розстріляні  більше двохсот євреїв та ромів. Окопи біля річки Десни, що були вириті мирними жителями для захисту міста стали своєрідним «бабиним яром» і братською могилою для євреїв та ромів.   Свідчення про злодіяння нацистів були зібрані працівниками Новгород-Сіверського історико-культурного музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» та висвітлені в експозиції краєзнавчого відділу.

            На території Спасо-Преображенського монастиря, де зараз  розташований Новгород-Сіверський історико-культурний музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім» нацистами  було організований табір для військовополонених та цивільних осіб.  В'язні утримувалися у нелюдських умовах, їх розстрілювали, вони  гинули від голоду  та знущань. За час існування в ньому загинуло близько 20 тис осіб. В пам’ять про загиблих біля стін Спасо-Преображенського монастиря встановлено пам’ятник жертвам-фашизму. Під час проведення археологічних розкопок на території згаданого монастиря було знайдено багато предметів тих часів, особистих речей полонених, німецьке військове спорядження та інші артефакти, що стали музейними експонатами та представлені в музейній експозиці. Про всі злодіяння нацистів працівники Новгород-Сіверського історико-культурного музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» розповідають під час проведення екскурсій.  

      Сотні молодих людей у віці від 14 до 18 років було вивезено на примусові  роботи до Німеччини та інші країни Європи, де панували нацисти.

      У 1943 р. радянська армія набрала силу і почала гнати нацистів і  16 вересня 1943 року Новгород-Сіверський було звільнено від окупантів.  

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54