Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         

      Назад

      Гастроспадщина України: традиції гостинності від Плисківської громади

      📌КАША «БАБКА» ВІД ПЛИСКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ

      ✅Географічні дані: Плисківська територіальна громада Чернігівської області.

      ✅Носіями цього елементу є старші представники Плисківської громади, які передають рецепт від покоління до покоління.

      ✅Опис: традиційна страва Плисківської громади. На Лівобережному Поліссі у середині нашого століття була перша згадка про кашу з крохмальних млинців.

      Вік носіїв елемента нематеріальної культурної спадщини від 80 років, а середній вік інших членів громади, які цікавляться елементом 50 років.

      Широта охоплення елементом нематеріальної культурної спадщини членів громади - Чернігівщина.

      Національна кухня, невід’ємна частина культури будь-якого етносу, формується століттями під впливом характеру місцевості та умов проживання. Чернігівський край багатий на врожаї картоплі. Із картоплі робили крохмаль. Українські господині почали його використовувати, як один із головних інгредієнтів рецепту каші «бабки». Каша «бабка» з крохмальної локшини стала головною стравою на весіллях та поминках. Вона посіла почесне місце і в обрядовій культурі нашої дружньої громади. Обов’язково каша «бабка» повинна бути на хрестинах, на великих релігійних святах. Так рецепт каші передається від покоління до покоління і смакує всім у родині.

      ✅Традиції приготування каші.

      Складники до каші дуже прості:

      картопляний крохмаль, яйця, молоко, сіль, цукор, вершкове масло.

      Спочатку потрібно спекти млинці.

      Для цього знадобиться: 500 мл. молока,

      5-6 яєць, 400гр. картопляного крохмалю, 100гр. цукру, щіпочку солі.

      Яйця збити з цукром та додати щіпочку солі та влити молоко, добре перемішати. Поступово додаємо крохмаль і добре розмішуємо.

      Спекти млинці. Нарізати формою локшини.

      У глиняний горщик помістити локшину і залити гарячим молоком. Потім зверху на молоко покласти 100гр. вершкового масла і залити трьома збитими яйцями.

      Поставити в піч на 30 хвилин.

      Каша «бабка» з крохмальної локшини - рецепт якої повинен бути у кожної господині, страва просте і доступне. А крім того, вона смачна і корисна.

      📌Для забезпечення життєздатності елемента нематеріальної культурної спадщини були проведені такі заходи: фестиваль «Плиски-ТУРФЕСТ», гастрономічний фестиваль «Мандруємо за смаком», бібліо-кафе «Рецепт смачної каші», майстер-клас «Каша «бабка»-клас», книжкова виставка « Не забуваймо, українських традицій»

      📌Також заплановані і надалі заходи по збереженню елемента нематеріальної культурної спадщини: фестивалю «Плиски-ТУРФЕСТ», гастрономічного фестивалю «Мандруємо за смаком». Для передання наступним поколінням життєздатність елемента нематеріальної культурної спадщини в освітніх закладах заплановані уроки-дослідження «Історія виникнення каші «бабки». У закладах бібліотек-філій заплановано виставки-поради «Усі секрети приготування каші», уроки краєзнавства « Щедра каша», книжкові-ілюстративні виставки «Каша бабка-кулінарний шедевр», вікторини « Чи знає ти, рецепт?», виготовлення буклету «Як до каші, то всі наші, як до моркви – всі замовкли». Для популяризації елемента нематеріальної культурної спадщини в будинках культури Плисківської ТГ заплановані такі масові заходи: вечір краєзнавства «Українська кухня з давнини до сучасності», свято каші «Бабині каші», день інформації «Варимо кашу правильно», флеш -моб «Я люблю кашу» ( до Міжнародного дня каші).

      Матеріали надані відділом культури, туризму та охорони культурної спадщини Плисківської сільської ради.

      Чернігівська область.

      Відео: https://www.youtube.com/watch?v=aC3NG9JNceY

      Чернігівська ОДА

      ПЛИСКІВСЬКА ОТГ

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54