Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         

      Назад

      У бібліотеці Короленка відбулася зустріч з очевидцем подій на Майдані Валерієм Рябченком

      До Дня Революції гідності, який відзначається в Україні 21 листопада, в етері "Бібліотайм" Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка відбулася зустріч-інтерв’ю з очевидцем подій Валерієм Рябченком. Ведуча етеру Наталія Утиро поставила такі запитання: "Як на вашу думку, скільки часу потрібно, щоб подія стала історією?", "Що таке патріотизм?", "Кого можна вважати патріотом?", "У чому проявляється патріотизм?", "Як очевидець подій на Майдані розкажіть, яка атмосфера там панувала, який саме дух Майдану?", "Як вплинули на людей події на Майдані?", "Чи відбулась якась переоцінка цінностей, чи з’явилися нові?". Валерій стримано згадував ті трагічні події, але відчувалося, що людина справді знов емоційно відтворює все, що пережила на Майдані. Червоною ниткою крізь бесіду проходять відповіді очевидця про дух Майдану: це – єдність усіх людей заради справедливості, гідності та свободи вибору в житті.

        Наприкінці етеру ведуча прокоментувала інформаційну книжкову виставку "Майдан. Революція духу", присвячену подіям, які розгорталися на Майдані Незалежності у Києві з листопада 2013-го по лютий 2014 року. Мета виставки – ознайомити читача з книгами, які розкривають, по-перше, факти, що нині вже стали історією, а по-друге – духовний стан людей, які хотіли змін, щоб жити краще, підтримуючи європейський вибір.

      Кожна представлена книжка розповідає про різні долі людей, які опинилися на Майдані невипадково. Вони пішли туди, тому що прагнули змін в Україні. Автори книг намагалися донести майбутнім читачам правдиву інформацію про події Євромайдану. Час – дуже швидкоплинна річ, а свідчення людей, які безпосередньо брали участь у тих бурхливих і трагічних подіях, – безцінні. Відтоді минуло вже майже сім років, але й досі у суспільства є багато запитань, які потребують осмислення, і лише потім на них можна буде дати відповіді.

      З нових надходжень:

      1. Виноградов О. Слово Майдана : [публицист. произв., полит. исслед.] / Олег Виноградов. – Киев : Корбуш, 2014. – 527 с. : фот.

      Автор книги Олег Виноградов записав спогади ста учасників різних служб, підрозділів. Читач дізнається всю правду про історію Революції гідності, а головне – зрозуміє думки людей про революцію надії, вчинки тих, хто ціною власного життя відстоював честь і гідність України.

      2. Майдан. Пряма мова. Кн. 1 / розшифр., упоряд. та прим. Олени Чебанюк та Оксани Ковальової. – Київ : Національний музей Революції Гідності, 2019. – 441 с. : фот.

      Сама назва відображає намір видавців та упорядників максимально зберегти відчуття живого спілкування з очевидцями. Тут зібрано понад 200 інтерв'ю безпосередніх учасників і свідків тих історичних подій у житті країни. Цей збірник – перший випуск запланованої багатотомної серії.

      3. Базів В. А. Армагеддон на Майдані : роман-реквієм / Василь Базів. – Київ : Український пріоритет, 2014. – 158 с.

      "Армагеддон на Майдані" – роман-реквієм, в основі якого – реальні події, де дійові особи – герої й нелюди. Це перше художнє вербальне полотно про галактичні за своїм масштабом події в Україні.

      4. Майдан. (Революція духу / автор і куратор проекту Антін Мухарський. – Київ : Наш формат, 2015. – 302 с. : іл.

      "Майдан. Rеволюція духу" – книга, в якій зібрані відверті і критичні погляди на Українську революцію 2013–2014 рр.

       

        На інформаційній книжковій виставці "Майдан. Революція духу" представлено також багато інших видань. З ними та списком літератури читачі можуть ознайомитись на вебсайті бібліотеки за посиланням:   http://libkor.com.ua/index.php?id=1&sid=0&pid=4&year=2020&tab=1&item=4559.

       

       

       

       

      Чернігівська обласна універсальна

      наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка 

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54