Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      16 вересня

      Назад

      Невідомий відомий письменник Козелеччини Іван Шевченко

       

      Іван Шевченко народився 16 вересня 1926 року в селі Макіївка Білоцерківського району на Київщині. Іван Миколайович належав до покоління тих людей, чия юність припала на голодомор (1932–1933) та Другу світову війну (1939–1945). Підлітком Івана Шевченка було інтерновано до нацистської Німеччини, де він пройшов пекло остарбайтерів.

      Після визволення Іван Миколайович повернувся в Україну. Тут, щоб хоч якось заробити собі на хліб, працював шофером, обліковцем на лісорозробках на Заході Україні, провідником на шахтах Донбасу.

      Восени 1948 року Іван Шевченко вступив до Ворошиловградського гірничого технікуму, а через рік перевівся до Київського гірничого технікуму, який закінчив з відзнакою в 1952 році. Далі п’ять років навчався в Київському політехнічному інституті, де отримав диплом гірничого інженера.

      У цей період життя він одружився з молодою вчителькою Тетяною Фесенко, разом з якою виїхав на Луганщину в Городищинське шахтоуправління. Тут Іван Шевченко спочатку працював помічником, а згодом – виконувачем обов’язків начальника дільниці. Одночасно з цим заочно навчався на фізматі Київського педінституту.

      По закінченні педінституту в 1965 році подружжя переїхало до Козельця на Чернігівщині. Там Іван Шевченко з 1965 до 1986 року викладав фізику в Козелецькому технікумі ветеринарної медицини. А 1975 року одержав почесне звання заслуженого вчителя України.

      У 1986 році, після виходу на пенсію, Іван Шевченко повністю занурився в літературну творчість. Його твори друкувались у районних, обласних та загальноукраїнських газетах і журналах. Окрім написання прози Іван Шевченко тривалий час очолював районне літературне об’єднання ім. В. Нефеліна, охоче і часто зустрічався з читачами козелецьких бібліотек та брав активну участь у бібліотечних заходах.

      Переломним у творчій біографії письменника можна вважати 1994 рік, коли за повість «Третейський суд» автор отримав премію на міжнародному конкурсі гумору та сатири у місті Філадельфія (США).

      Услід за цим 1998 року Іван Шевченко став лауреатом конкурсу кращих творів для дітей імені Володимира Кобилянського за дитячу повість «Очима зеленого хлопчика».

      І тільки після цього до митця приходять давно заслужені визнання й повага – 1998 року Іван Шевченко стає членом Національної спілки письменників України, а його твори друкуються окремими книгами. Так, протягом 2000 року в Києві вийшли друком чотири книги Івана Шевченка: повісті «Впоперек ночі», «Зведи свій храм», «Діамантовий скрипалик», «Печатка волхва», продовженням якої стала повість «Бранці Тризорого Всевіда»; 2001 року – «Краплини з чистої криниці» та «Троянди поміж терня».

      У творчому доробку Івана Шевченка – вірші, новели, повісті, оповідання, роман – твори для дорослих і дітей. Та улюбленим жанром автора була повість, підвиди якої – повість-казка, фантастична й гумористична повісті.

      Різноманітна і тематика його творів. Так, у збірці поезії «Пролітають ключі» (2003) звучать теми війни («Золото імен», «Пам’ятник ротному», «Останній рейд», «Білий птах», «Старий окоп», «Вогонь душі» та ін.), любові до Батьківщини («Наша доля», «Дай, Боже, Україні», «Отчий поріг», «Гомін Чернечої гори»), історичної минувшини («Городець Остерський», «Рід козельчан»), присвяти Олександрові Довженку, Мішші Сеспелю, Кузьмі Журбі, друзям і знайомим. Інтимна лірика представлена поезіями «Спогад», «Лугова пісня», «Білі сни» тощо. Багато ліричних творів Івана Шевченка стали піснями, які досі знають і люблять земляки.

      Його твори позначені глибиною одкровення і щирості, непересічною майстерністю. Вони вирізняються чистотою, високим злетом почуттів та заглибленістю в духовний світ своїх героїв. У поезії та прозі Івана Шевченка відображується життя самого автора і його співвітчизників. Навіть у фантастичних творах він порушує актуальні й донині проблеми взаємин людини і природи, втрати ідейних та моральних орієнтирів, духовного занепаду, деградації особистості тощо.

      Помер Іван Шевченко наприкінці червня 2009 року. На його честь розпорядженням Козелецької селищної ради № 21-Р від 19 лютого 2016 року вулицю Ватутіна в селищі Козелець було перейменовано на вулицю Івана Шевченка.

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54