Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      1 жовтня

      Назад

      «Майстерному іконописцю, солодкоголосому співакові…»

      Роман Рощак – художник-самоучка, іконописець, співак. Народився 1 жовтня 1849 року в Ічні. Його батько Корній Федорович мав гарний голос, також самотужки опанував мистецтво живопису – писав ікони та картини. Ці вміння і талант він передав у спадок синові, а згодом Роман навіть перевершив свого батька.

      Ще з молодих років Роман Рощак став популярним серед земляків. Його чудовий спів радував серця не тільки прихожан ічнянських храмів, а й багатьох гостей, які з’їжджалися до поміщика Григорія Галагана в його Сокиринський та Ічнянський палаци.

      Юнак умів бачити красу у природі, в людині і майстерно переносив побачене на полотно. У картинах Романа Рощака на біблійну тематику святі – це земні люди, які своїм розумом, добрим серцем і благородною душею піднялися над буденністю. У деяких творах він використав сюжет світського життя, наблизивши цим свої полотна до реальності. Окрім біблійних мотивів та ікон художник також малював портрети і пейзажі.

      Його полотна можна було побачити в церквах, монастирях та оселях земляків, а ще у будинках багатих городян – вихідців з Ічнянщини, які жили в Києві, Харкові, Чернігові, Полтаві, Одесі та інших великих містах.

      Роман Корнійович мав великий авторитет і довіру серед ічнянців. Саме тому вони обирали його своїм представником до суду присяжних. І недаремно, адже Роман Рощак завжди мав свою думку та вмів відстоювати інтереси своїх виборців. Досі зберігаються перекази про те, як земляки звернулися до нього зі скаргою на поміщика Галагана, який суворо заборонив ловити рибу та прати речі у ставку біля його маєтку. І справедливий Рощак таки домігся скасування цієї заборони.

      Помер Роман Рощак у 1898 році від туберкульозу, на який хворів іще з молодих років. За спогадами очевидців, які передавалися через покоління, на прощання з художником прийшла майже вся Ічня, а похорон правили кілька священників.

      Через рік після поховання на зібрані земляками кошти було відправлено підводу до Полтави, де на чавунно-ливарному заводі Чорноярова відлили хрест із написом «Искусному иконописцу. Сладкозвучному Пъеснопевцу, верному сыну своей Родины, человеку ума и правды. Незабвенному для Ични Роману Корнъевичу Рожщаку. Родился 1849 1 октября, умер 1898 29 сентября. Вечная тебе память, дорогой муж и отец».

      При виконанні роботи ливарники допустили помилку у прізвищі художника, а помітили це вже коли хрест привезли в Ічню. Оскільки виправити це було непросто, напис так і залишили.

      Цікаво, що в 1920–1930-х рр., коли радянська влада закривала і руйнувала церкви, нищила на цвинтарях меморіали, розбирала та грабувала надгробки, чавунний хрест з бетонним фундаментом на могилі Рощака вистояв, такий він був міцний.

      На жаль, більшість робіт художника у вересні 1941 року під час бомбардування нацистськими загарбниками була знищена. Та в 1964 році його внук Микола Матяшов подарував Ічнянському історико-краєзнавчому музею десять цінних творів, які зберігалися в домашній колекції. Тепер музей експонує їх на виставках і всі охочі можуть насолодитися роботами талановитого ічнянця Романа Рощака.

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54