Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      17 січня

      Назад

      17 січня 1805 року в Чернігові відкрито чоловічу гімназію

       

      Повідомляє «Черниговский историко-археологический отрывной календарь на 1906 год»:

      «Цього дня [17 січня] здійснилось урочисте відкриття Чернігівської чоловічої гімназії в присутності малоросійського генерал-губернатора князя О. Б. Куракіна.

      О 8 ранку гімназисти зібрались у приміщенні гімназії, вишикувались певним чином і вирушили до Вознесенсько-Варваринської церкви. Їх супроводжували вихованці сирітського будинку. Літургію з молебнем здійснив архієпископ Чернігівський Михайло Десницький. По завершенні служби процесія рушила хресним ходом назад, до гімназії. Попереду йшли семінаристи, які оточували гімназистів, архієрей, представники духовенства та місцевої влади. За ними йшли ремісничі цехи зі значками і знаменами… Хода розтягнулась на всю Петербурзьку вулицю. Після молитви, освячення будинку гімназії виступив з промовою архієрей і усе «гимназическое сословие окраплено было освященною водою». Директор гімназії  Михайло Єгорович Марков прочитав Височайший указ та статті про губернські гімназії та прочитав патетичну промову. Виступали викладачі, учні, співав хор.

      По завершенні церемонії директор супроводив учнів та вчителів у нові навчальні класи. Того дня розпочався навчальний процес відповідно до уставу навчальних закладів».

       

      За матеріалами Чернігівської ОУНБ імені В. Г. Короленка

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54