Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      14 січня

      Назад

      Талановитий поет і прозаїк Євген Гуцало

      14 січня 1937 року на Вінниччині народився Євген Гуцало, відомий український поет і прозаїк, журналіст і сценарист, автор дитячих творів. Батьки були сільськими вчителями, тому до книжки був привчений змалку, перечитав усе, що зміг дістати у довколишніх бібліотеках. Тому й з вибором професії не довго міркував – мріяв навчатися журналістиці в Київському університеті. Але не пройшов за конкурсом. А вже наступного року вступив на філологічний факультет Ніжинського педінституту, і, звичайно ж, до інститутської літстудії, заняття на якій стали гарною літературною школою.

      По завершенні навчання працював у редакціях різних газет і журналів, спочатку публікуючи свої твори у періодиці, а потім і видав першу збірку «Люди серед людей». Згодом було багато цікавих творів, які не завжди вписувалися у рамки тогочасного пануючого методу соцреалізму. Але це були 60-ті, і була можливість невеликої свободи творчості. Його збірки «Яблуко з осіннього саду», «Скупана в любистку», «Хустина шовку земного», романи «Позичений чоловік», «Приватне життя феномена»,  «Парад планет»   є яскравим свідченням неабиякого таланту письменника.

       Залишалося в його творчому житті місце і для поезії, яка була його віддушиною, пристановищем для серця. Збірки поезій «Час і простір», «Живемо на землі», «Напередодні нинішнього дня» цьому свідчення.

      Не раз бував Євген Гуцало і у Чернігівському музеї М.Коцюбинського. Ці відвідини закарбувалися на  світлинах, які нині зберігаються у фондах музею.

      На жаль, життя цього надзвичайно талановитого письменника обірвалося дуже рано, він помер на 59-му році життя від інфаркту.

       

      За матеріалами Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського

       

       

       

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54