Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      24 грудня

      Назад

      Тричі доктор наук Опанас Шафонський

       

      Ім’я Опанаса Шафонського (1740–1811) сьогодні відоме переважно серед вузького кола істориків. Проте сфера його наукової діяльності дає право зарахувати цю людину до справжніх енциклопедистів XVIII ст.

      Опанас Шафонський народився 24 (13) грудня 1740 року в Сосниці в заможній сім’ї сотника Филимона Шатили. Панас був хворобливим хлопчиком, і батько казав: «Доброго козака з нього не вийде. Треба віддати його в науку, може, стане архієреєм». Учив Панаса німець Фоклосов. Учнем той був здібним, скоро оволодів німецькою мовою. Вчитель умовив батька відправити Панаса за кордон.

      У місті Галле Опанас Шафонський вступив до середнього навчального закладу, а потім і до Галльського університету на філософський факультет. Після закінчення університету одержав диплом доктора філософських наук, але на цьому юнак не зупинився. Він вступив до Лейденського університету на юридичний факультет, який успішно закінчив і отримав диплом доктора права.

      У 1763 році Опанас Шафонський закінчив Страсбурзький університет і одержав диплом доктора медицини.

      Повернувшись на батьківщину, Опанас Шафонський працював лікарем, спочатку в діючій армії, яка воювала з Туреччиною, а з 1769 року – старшим лікарем Московського генерального госпіталю.

      У 1770 році в Москві лютувала чума, яку в народі називали «чорною смертю». Опанас Шафонський вів боротьбу з нею, організував карантин, дослідив причини страшної хвороби. Результатом його наукової і практичної роботи стала книга у двох частинах «Описание моровой язвы, бывшей в столичном городе Москве с 1770 по 1772 год, с приложением всех для прекращения оной тогда установленных учреждений». Книгу переклали іноземними мовами, а Опанас Филимонович заслужив славу видатного епідеміолога.

      З часом Опанас Шафонський перейшов на юридичну роботу. Його призначили членом секретної комісії з розслідування карних справ у Москві.

      Опанас Шафонський увесь час прагнув повернутися на Чернігівщину. Це йому вдалося в 1782 році. Опанас Филимонович оселився в Чернігові, де працював радником Кримінальної палати, а потім Карного суду.

      Опанас Шафонський цікавився історією рідного краю, збирав матеріали у монастирях, відвідував Борзну, Ніжин, Лохвицю, Ромни та інші історичні міста. Результатом його досліджень стала знана історико-краєзнавча праця «Черниговского наместничества топографическое описание» (Київ, 1851), якою користувалося багато вчених-істориків протягом століть. І до цього часу вона – важливе джерело вивчення історії Чернігівщини другої половини XVIII ст.

      Помер Опанас Шафонський у 1811 році. Похований на цвинтарі Воскресенської церкви у Чернігові.

      2016 року в Чернігові на честь тричі доктора наук Опанаса Шафонського названо вулицю та провулок.

       

      За матеріалами Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54