Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      18 грудня

      Назад

      Шістдесятниця Михайлина Коцюбинська

       

      18 грудня 1931 року у м. Вінниці народилася Михайлина Коцюбинська – літературознавиця, дослідниця творчості Т.Шевченка, М.Коцюбинського, В.Стуса, В.Чорновола та ін. Дитинство і юність пройшли в м. Чернігові на садибі дядька, письменника Михайла Коцюбинського.

      По закінченні школи вступила на філологічний факультет Київського університету ім. Т.Шевченка. Продовжувала навчання в аспірантурі, працювала в Інституті літератури АН УРСР в одному відділі з І.Світличним, Ю.Бадзьом, В.Стусом.

      Була активною учасницею руху шістдесятництва, виступала на літературних вечорах, брала участь у виготовленні і поширенні самвидаву.

      1966 роках її було виключено з партії за участь у відомій акції протесту у вересні 1965 року, що відбулася в кінотеатрі «Україна» на прем’єрі фільму С.Параджанова «Тіні забутих предків». У квітні 1968 року підписала «Лист 139-ти» до Генерального секретаря ЦК КПРС Л.Брежнєва, протестуючи проти арештів молодої інтелігенції в Україні й Москві. Того ж року її звільнено з Інституту літератури. Тривалий час не могла знайти роботи, врешті вдалося влаштуватись у видавництво «Вища школа», в якому працювала редактором до 1987 року. Зазнавала утисків і переслідувань: обшуки, виклики до КДБ, адміністративні догани, цькування у пресі, постійний нагляд. Протягом 1971-89 років не з’явилося жодного її друкованого слова. Постійно листувалася з політв’язнями І.Світличним, В.Чорноволом, В.Стусом, допомагала родинам репресованих.

      Коцюбинська М.Х. – автор численних наукових праць з теорії літератури, поетики, а також критичних статей. Після 1987 року повернулася в літературу. У 1990 році вийшла друком написана ще в 1960-ті роки монографія «Етюди про поетику Шевченка». Брала активну участь у видавничій справі (упорядкування, передмови). Працювала в Інституті літератури. У 1990-х під її керівництвом було видано багатотомне наукове зібрання творів В.Стуса. Упорядник багатотомного видання творів В.Чорновола. Побачив світ двотомник її праць «Мої обрії», за який  у 2005 році М. Коцюбинську було відзначено Національною премією імені Т.Г.Шевченка. Займалася проблемами документалістики.  

      У 2003 році удостоєна звання лауреата премії ім. М.Коцюбинського за редагування чотиритомника «Листів до Михайла Коцюбинського» та літературознавчі публікації.

        

      За матеріалами Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського

       

       

       

       

       

       

       

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54