Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      14 грудня

      Назад

                      Мандрівний поет Микола Клочко

       

      14 грудня 1934 року в с. Парафіївка Ічнянського району на Чернігівщині народився Микола Клочко – письменник та журналіст.

        Ще з юних літ почав писати. Навчався в Київському гірничому технікумі, але в 1953 році за політичні переконання був засуджений до 25 років ув’язнення. Звільнений після ХХ партз’їзду.

      У 1965 році закінчив філологічний факультет Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка, працював журналістом, учителем.

      За свідченням письменника Валерія Шевчука, у побуті був невлаштований, вів свого роду мандрівний спосіб життя, поєднуючи учительську діяльність з написанням вишуканих віршів. Одним із наслідків психологічної травми від покарання тоталітарним режимом стала манія переслідування, він так і не зміг створити родини, ніде не міг знайти спокою. Доля Миколи Клочка лягла в основу повісті Валерія Шевчука «Картини на провінційному тлі».

      Його поезії Валерій Шевчук охарактеризував так: «Як у справжніх поетів, він не має в надужитку метафор з патетикою, його почуттєва гама досконало стримана, картини природи блискучі своєю небагатослівною конкретністю, кожен вірш заокруглюється по-мистецькому точним узагальненням — ці вірші дуже прозорі, тож і легкі. Хай у них не бурунить пристрасть, хай вони мають холоднувату рафінованість — у них відбито живу душу і живий, багатий, яскравий світ».

      Друкувався у періодичній пресі, згодом вийшло кілька його книг: «Афоризми», «Роза вітрів», «Вишнева вежа», «Настрої», «Будні» та ін.

      У 2009 році удостоєний звання лауреата премії ім. М.Коцюбинського за книги «Афоризми» в 2-х томах, «Вишнева вежа».

       

      За матеріалами Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54