Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      10 грудня

      Назад

      Громадський діяч та краєзнавець

       

      10 грудня 1867 року у селі Ковчин на Чернігівщині народився   Аркадій Васильович Верзилов  – історик, краєзнавець, громадсько-політичний діяч.

      Освіту здобув у Чернігівській гімназії та  університеті Святого Володимира у Києві. Під час навчання брав участь у діяльності української студентської Громади, потоваришував з відомими діячами українського просвітницького руху, зокрема з Грушевським, Старицьким, Лисенком, Науменком, родиною Косачів. Також під керівництвом В. Антоновича брав участь в археологічних розкопках у Чернігові. Згодом  працював у Київському центральному архіві давніх актів (1888–90), на основі документів якого написав першу наукову працю – «Очерки торговли Южной России 1480– 1569».

      Від 1893 проживав у Чернігові, працював секретарем міської думи, обирався міським головою (1906, 1909, 1913, 1918). Разом з І.Шрагом, О.Тищинським та В. Андрієвським відновили діяльність Чернігівської Громади, до якої згодом приєдналися подружжя Грінченків, В.Самійленко та подружжя Коцюбинських. До речі, у співавторстві з Марією Грінченко згодом напише спогади про діяльність цієї таємної організації.

       Від листопада 1900 – член Чернігівської губернської ученої архівної комісії, працював над програмою збирання археологічних, історичних та етнографічних старожитностей, у 1908 році брав активну участь у підготовці та проведенні 14-го Археологічного з'їзду.

       У 1917 році очолив 1-у Українську гімназію у Чернігові. Згодом читав курс історії України в навчальних закладах Єлисаветграда (нині Кропивницький) і Чернігова, був головою упорядкувальної комісії при Чернігівському обласному архіві,  викладав історію та економіку краю у Чернігівському технікумі землевпорядкування.

      Як член Постійної комісії для складання біографічного словника діячів України при ВУАН написав біографії М. Вербицького, П. Добровольського, П. Дорошенка. Був вченим секретарем Чернігівського наукового товариства. Автор досліджень з історії і економіки Чернігівщини та історіографічних нарисів.

      Помер у 1931 році у Чернігові.

                За матеріалами Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського

       

       

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54