Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      21 листопада

      Назад

      «Революція Гідності та мистецтво»

       

      Події Революції Гідності сколихнули суспільство України, Майдан навчив нас боротися за нашу свободу, незалежність та цілісність України. Яскраві образи, створені художниками, торкаються глибин душі, бо митці самі були безпосередніми свідками подій, які відбувались на Майдані.

      Юрій Журавель – лідер гурту “OT VINTA”, громадський діяч, автор карикатур та малюнків, ілюстратор з міста Рівного. Коли почався Майдан, він разом з гуртом “OT VINTA” виступав у Києві, Тернополі, Луцьку, Львові і в певний момент взяв в руки олівець і почав малювати карикатури на політиків, створювати портрети учасників Революції Гідності… 18 лютого 2014 року виставку малюнків Юрія Журавля, представлену у Києві на перехресті вулиць Грушевського та Хрещатика, спалили бійці «Беркуту».

      Роботи митця, різні за своїм характером та які викликали різні почуття («Студент на барикадах» та «Небесна Сотня»), поширювались в інтернеті. За словами самого художника до нього підходили люди і просили намалювати родичів та друзів, які були учасниками Революції Гідності, поряд з Героями Небесної Сотні митець зобразив немовля, яке загинуло ще ненародженим в утробі матері вбитої «Беркутом». Так була створена робота «Небесна Сотня».

      Юрій Журавель створив портрет Євгена Нищука – «голосу» Майдану та міністра культури України, який став ілюстрацією до книги «Знай наших», в якій за допомогою текстів та портретів розповідається про життєві шляхи відомих українців. І ще родзинкою книги є супровід кожного портрета влучним висловом самого портретованого. Малюнки, книги та музика Юрія Журавля вчать нас бути вільними творцями власних доль:


      Нам треба достукатись до свідомості людей!
      Політики цього не зроблять
      Це зроблять митці
      Через емоцію, через книгу
      Через кіно, через пісню!
      Євген Нищук

       

      У 2014 році художник із Запоріжжя Михайло Дяченко серією плакатів відгукнувся на події Революції Гідності. Загальна ідея робіт серії – передати незламний дух українського народу, який бореться за незалежність протягом багатьох століть.

      Митець сполучив образи героїв минулого та сучасності. Скульптурна композиція Кий, Щек та Хорив на Майдані надихнула художника на створення мужнього образу князя Кия, Голота – узагальнений образ українських козаків. Згодом серія поповнилась образами сучасних героїв – учасників подій Євромайдану – Берегині та Революціонера, Медика Майдану, дзвонаря Михайлівського Золотоверхого Собору.

      Згодом в рамках благодійного проєкту «Добра листівка» були створені набори листівок «Хрещені вогнем. У полум’ї», кошти від продажу яких були передані волонтерам.

       

      Зараз художник продовжує творчо працювати, створюючи образи героїв війни. Ілюстратор дитячих книг, молода київська художниця Марися Рудська теж звернулася в своїй творчості до подій Майдану. Вона є автором портрету Михайла Гаврилюка, якого катував «Беркут». Автор зобразила його в образі козака, який бореться зі злим змієм, робота отримала назву «Козак Михайло Гаврилюк перемагає лихого змія».

       

      Твір Марисі Рудської є на обкладинці збірки поезій українських авторів «Євромайдан. Лірична хроніка», виданої літературною агенцією “Discursis”. Ця книга – це відчуття тридцяти авторів, викликані подіями Майдану. З текстами перегукується жіночий образ з кривавою раною, створений художницею.
      Революція Гідності змінила наше суспільство, навчила нас боротися за нашу свободу, за незалежність, цілісність України. Боротьба триває та знаходить відгук у творчості художників, які створюють образи нових героїв.

       

               За матеріалами Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана

       

       

       

       
       
       
       
       
       
       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54