Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      2 жовтня

      Назад

      Загибель князя Ігоря Ольговича

       

      2 жовтня 1147 року було вбито Ігоря Ольговича (? – 02.10.1147) – князя з династії Рюриковичів, чернігівського роду Ольговичів, сина чернігівського князя Олега Святославича. Князь путивльський (1127–1142), берестейсько-дорогичинський (1142–1146) і великий князь київський (02.08.1146 – 12.08.1146).

      Роки діяльності князя Ігоря припали на вкрай неспокійні часи. Сини Олега Святославича, за старшинством роду, вели війну з молодшим поколінням дітей Володимира Мономаха. Першим упав жертвою міжусобиць Ігор Ольгович.

      У 1146 р. Ігор вокняжився у Києві. Але період його князювання тривав лише два тижні: київські бояри призвали Мстиславичів з військом і під Києвом відбулася битва між військами князя Ігоря та князя Ізяслава Мстиславича. Князь Ізяслав здобув перемогу, вокняжився у Києві й заточив Ігоря до монастиря.

      2 жовтня 1147 року в Києві спалахнуло повстання проти Ізяслава Мстиславича, організоване братом Ігоря – князем Святославом Ольговичем. Під час заворушень юрба киян увірвалась у храм під час літургії, схопила  Ігоря, який молився перед іконою Божої Матері, й потягла його на розправу. Жорстокість юрби була настільки велика, що навіть мертве тіло піддали побиттю і нарузі. Коли увечері того ж дня тіло Ігоря було перенесено в церкву святого Михайла, «Бог явив над ним знамення велике, запалилися свічки всі над ним в церкві тій». Наступного ранку князь був похований у монастирі св. Симона, на окраїні Києва.

      Православна церква оголосила князя Ігоря Ольговича святим та визначила дні його пошанування – 18 червня, 2 жовтня. Мощі князя в липні 1150 року були перенесені з Києва до Чернігова й покладені у Спасо-Преображенському соборі.

      У жовтні 2012 року в Чернігові було урочисто відкрито пам’ятник благовірному князю Ігорю Ольговичу, встановлений за кошти мецената Ігоря Найвальта. Автор пам’ятника – скульптор Карен Саркісов.

       

      За матеріалами Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка

       

       

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54