Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      17 вересня

      Назад

      День народження Сонцепоклонника

      17 вересня 1864 року народився письменник, класик української літератури, неперевершений майстер художнього слова Михайло Коцюбинський.

      Дитячі та юнацькі роки  пройшли на Вінничині, а з 1898 року його життя пов’язане з Черніговом, коли, отримавши роботу в Чернігівській земській управі, Коцюбинський нарешті переїхав до міста над Десною. Спочатку обіймав посаду діловода, тимчасово завідував столом народної освіти та редагував «Земский сборник Черниговской губернии». У вересні 1900 влаштувався до міського статистичного бюро, де працював до 1911. У Чернігові зустрів і закохався у Віру Устимівну Дейшу, яка з часом вона стала його дружиною. Тут виросли їхні діти: Юрій, Оксана, Ірина, Роман. Щотижня у будинку письменника збирались творча інтелігенція  міста — літератори, художники, музиканти,  зокрема, відомі письменники Борис Грінченко,  Василь Блакитний ,  Микола Вороний, Михайло Жук та ін. Під час навчання в Чернігівській духовній семінарії ці «суботи» часто відвідував молодий Павло Тичина. Михайло Коцюбинський порадив Михайлові Грушевському вмістити його вірші в часописі «Літературно-науковий вістник» (1912).

      У Чернігові написані найкращі твори М.Коцюбинського «Тіні забутих предків», «Що записано в книгу життя», «Сон», «Intermezzo» та інші.

      Помер письменник 25 квітня 1913 року, похований на Болдиній горі у Чернігові.

       

       

       
       
       
       
       
       
       
       
       

      Майстер дерев’яних візерунків

       

             В експозиції краєзнавчого відділу Новгород-Сіверського історико-культурного музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» є чудові   роботи різьбяра  по дереву Анатолія Іванькова.  З 1987 року  в фондах заповідника формується колекція   робіт майстра,  предметами якої неодноразово  захоплювались поціновувачі різьбярського мистецтва на виставках.

             Анатолій Іваньков  народився  18 вересня 1955 року в Новгороді-Сіверському.  Навчаючись у школі, зацікавився художньою різьбою по дереву. Захоплення різьбленням успадкував від свого діда Федора Сидоровича – самобутнього умільця – вироби якого зберігаються в фондах музею-заповідника.

      В 1971 році вступив до професійно-технічного училища в Івано-Франкове Яворівського району Львівської області. Після закінчення отримав фахову спеціальність « Художня різьба по дереву». Повернувшись  в 1974 р. до рідного міста, працював в сувенірному цеху місцевого лісгоспу.  З 1979 р. доля пов’язала його зі школою №2, де майже 30 років викладав трудове навчання. Разом з А.Колошиним, стояв у витоках відродження чернігово-сіверського різьблення.

      Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України  (1991), Заслужений майстер народної творчості України (2006), лауреат премії ім.  Данила Щербаківського  (2007).

      А.Іваньков   брав участь у багатьох всеукраїнських та  обласних виставках. 

                В 2021  році  було видано  каталог  різьблення  з фондів  Новгород-Сіверського історико-культурного  музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» «Різьбяне диво Новгород-Сіверщини»  в якому  представлені  роботи  Анатолія Іванькова.

       

       

       

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

       

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54