Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      10 вересня

      Назад

      10 вересня – день народження Олександра Довженка

       

      10 вересня виповнюється 128 років від дня народження нашого славного земляка, всесвітньовідомого режисера, творця українського кіномистецтва, класика світового кіно Олександра Петровича Довженка, ім’я якого житиме у віках, адже безцінним є його вклад у скарбницю української і світової культури, а його геніальні фільми є візитною карткою нашого національного кіно.

       

      Ім’я Олександра Довженка відоме всім в Україні, відоме воно і за кордоном. Всі знають, що це геніальний кінорежисер, який створив власний  жанр поетичного кіно, тому Довженка називають першим поетом екрану.  Довженкові фільми «Земля», «Звенигора»  – найяскравіші приклади цього жанру. І жанр цей продовжує розвиватися. За Довженком пішли такі майстри кіно , як Сергій Параджанов зі своїм фільмом «Тіні забутих предків», Василь Миколайчук, Леонід Осика, Юрій Іллєнко та інші.

       

               Талант Олександра Довженка багатогранний: він поєднує у собі кінорежисера, письменника, художника , мислителя і громадського діяча. Він залишив по собі багату спадщину зі своїх фільмів, кіноповістей, оповідань, статей і виступів, художніх робіт. Його щоденникові записи  розкривають світогляд митця, його душевний стан, реалії доби радянського тоталітаризму.

       

      Висловлювання Олександра Петровича стали афоризмами. Особливо актуальні  його цитати зі Щоденника часів Другої світової війни. «Україна в огні» повторилась у наш час. І тому так живо звучить голос Довженка з минулого століття на тлі сьогодення.

       

               «Світе мій, чому любов до свого народу є націоналізм?»

       

               «Горе, горе, чому ти так полюбило народ мій многостраждальний? Чого влізло в нашу історію, як гадина в серце…»

       

      «Дійсність стала багато страшнішою за всяку, навіть позбавлену смаку, уяву.»

       
       
       
       
       
       
       
       
       

       

      «Україна поруйнована, як ні одна країна в світі.»

       

      «… Народу одпущено страждань такою мірою, такою новою небаченою мірою, про яку навіть і не підозрювало людство.»

       

      І все ж хочеться вірити:  «Мірою життя залишається добро, а не зло, і любов, а не звіряча ненависть, інакше б не існувало б уже людства».

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54