Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      9 вересня

      Назад

        Патріот Сіверського краю

               Край гаїв і кохання -

      Рідний сіверський край!

      Доземне привітання,

      Мій зелений розмай.

      Михайло Бунак

      9 вересня 1943 року народився Михайло Бунак  – Заслужений працівник культури України, Лауреат премії ім. Михайла Коцюбинського,  письменник, громадський  діяч.

      З 1971 року Михайло Бунак очолював  Новгород - Сіверський районний відділ культури, а з 1987 року працював на посаді заступника.  Наполегливість, креативність та співпраця з відомими культурними діячами сприяли відродженню і популяризації історії Новгород-Сіверщини. Напередодні святкування 1000-літнього ювілею Новгорода-Сіверського у 1989 році під його керівництвом була створена ініціативна група у складі народного художника України  О.Куща, архітекторів М. Барановського та В. Павленка. Колектив, у якому Михайло Бунак був науковим керівником та консультантом  розробив скульптурний комплекс ˮСлово о полку Ігоревімˮ, присвячений героям  літературного твору, до якого увійшли пам’ятники:  князю Ігорю, княгині Ярославні, співцю Бояну та чотири пам’ятних знаки присвячених 100-люттю міста. За роботу авторський колектив  був удостоєний премії ім.  М.Коцюбинського.

      Зазначені пам'ятники є  окрасою і  невід’ємною частиною історії Новгорода-Сіверського та входять до екскурсійного маршруту містом. Під час оглядової екскурсії Новгородом-Сіверським науковці історико-культурного музею-заповідника ˮСлово о полку Ігоревімˮ розповідають про історію створення пам’ятників та про людей, завдяки яким вони з’явилися у Новгороді-Сіверському, зокрема і про заслуги Михайла Бунака. Більш детально історію створення скульптурного комплексу та про видатну особистість Михайла Бунака можна дізнатися під час оглядової екскурсії містом.

      Вже працюючи на посаді заступника голови Новгород-Сіверської районної державної адміністрації зробив великий вклад у розвиток міста: доклав багато зусиль для  створення історико-культурного музею-заповідника ˮСлово о полку Ігоревімˮ,надавав всіляку підтримку на етапах його становлення. Михайло Бунак був закоханий у рідний край і захоплювався історією Новгород-Сіверщини , як результат цього захоплення, у співавторстві з заслуженим вчителем, краєзнавцем Анатолієм Федірко  видав  книгу-альбом ˮНовгород-Сіверський – любов мояˮ, яка і до цього часу є найпопулярнішим та найвдалішим виданням про історію Новгород-Сіверщини. Видання містить історичний опис міста та проілюстроване фотографіями. Книгу було видано з  нагоди 900-ліття Новгород –  Сіверського князівства. Декілька добірок цієї чудової книги зберігається у науковій бібліотеці та у фондах Новгород-Сіверського історико-культурного музею-заповідника ˮСлово о полку Ігоревімˮ, один екземпляр було представлено  в музейній експозиції.

      Вже в зрілому віці Михайло Сергійович видав декілька  збірок  поезій, які він назвав ˮзапізнілою лірикоюˮ.  Основні  мотиви творів  – кохання, почуття патріотизму, любов до оточуючої природи та історії Сіверського краю.

      Не стало Михайла Сергійовича 22 лютого 2011року.

       

       

       
       
       
       
       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54