Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      7 вересня

      Назад

      Дослідниця рідного краю

       

      7 вересня 1950 року в селі Житні гори на Київщині народилась Лісовенко Катерина Василівна (літературне ім’я Катерина Кузьменко-Лісовенко),  учителька української мови і літератури, дослідниця рідного краю, письменниця.

      Вона написала кілька книг-досліджень з історії різних сіл України. Це, зокрема, про рідне село «Житні гори. Історія. Людські долі», про переселенців з Чорнобильської зони «Плахтянка – наш Поліський дивокрай».

      Велику увагу автор приділила написанню циклу творів  про Православні святині – древні українські храми : «Храм – частинка неба на землі», «Храм Архистратига Михаїла в селі Савинці», «Святомихайлівський храм села Острів».

      Упорядкувала і видала збірку колядок і духовних пісень.

      Особливе місце у творчості письменниці посідає книга «Затоплена Придніпровська цивілізація. Історія. Людські долі». Автор розповіла про древню історію сіл, які існували ще за часів Ярослава Мудрого і зникли від бездумних експериментів над природою і долею людей під час побудови каскадів водосховищ по Дніпру. Авторка розділяє біль згорьованих людей, яких насильно переселили з придніпровських земель. При підготовці до написання книги авторка працювала в архівах, використовувала літописи, маловідомі архівні документи, більшість яких публікувалася вперше.

      Її книги відкривають правду про зламані людські долі, знищені роди, написані на основі розповідей людей, які пережили голодомор, репресії, війни, але зберегли український дух.

      Усе, що існує на землі, має своє коріння, свої витоки – це підтверджено творчістю Катерини Кузьменко-Лісовенко.

      У 2020 році за книгу «Затоплена Придніпровська цивілізація. Історія. Людські долі» удостоєна почесного звання лауреата премії імені Михайла Коцюбинського.

       

       

      У Чернігові у 1646 році Кирилом Транквіліоном Ставровецьким була надрукована перша книга «Перло многоцінноє»

       

      7 вересня 1646 року Чернігів доєднався до європейської родини міст, в яких друкувалися книги.

      Пересувною друкарнею церковного діяча, педагога і письменника Кирила Транквіліона Ставровецького надрукований чернігівський першодрук – «Перло многоцінноє» – збірка творів морально-релігійного характеру, пам’ятка української культури другої третини XVII ст. Збірка складається з кількох прозових творів та 21 вірша. В книзі подано ряд морально-релігійних настанов і повчань.

      Книга написана книжною українською мовою XVII ст. з багатьма елементами народної поетики. Складається з великої передмови до «чителника о той презацной книге», 5-ти прозових статей та 21-го вірша. Це роздуми й повчання про Святу Трійцю, Богородицю й Ісуса Христа, ангелів, апостолів і святих, проповіді на Різдво та Великдень, Вознесіння, морально-повчальні діалоги й орації. Збірник призначався також як посібник для вчителів та учнів шкіл і проповідників. Написаний з прокатолицьких позицій. Автор на цей час був унійцем. Вів полеміку з представниками реформаційних течій.

      У 1690 р. в Москві книга разом з іншими «єретичними» була заборонена.

      Оригінал зберігається у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського.

      Із текстом можна ознайомитися за посиланням: http://litopys.org.ua/old17/old17_15.htm

       

      7 вересня

      1875 року в Києві народився Олександр Олександрович Мурашко (1875–1919) – український живописець, педагог, громадський діяч, один із засновників Української академії мистецтв. Саме з його іменем у Європі на початок ХХ ст. асоціювалось українське мистецтво. Його роботи публікувались у європейських журналах, а виставки проходили у різноманітних містах Європи. Дитячі роки Олександра Мурашка минули біля містечка Борзна, а потім – у Чернігові, де його вітчим Олександр Іванович Мурашко володів іконописною майстернею.

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54