Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      5 вересня

      Назад

      5 вересня

      1817 року народився Олексій Костянтинович Толстой (1817–1875) – письменник, поет, драматург, правнук гетьмана Кирила Григоровича Розумовського. Дитинство його пройшло на Чернігівщині: у Погорільцях (зараз Новгород-Сіверський район Чернігівщини) та у Красному Розі (етнічно українська Стародубщина Чернігівської губернії,  зараз Брянщина, Росія). Помер у с. Красний Ріг (маєток Розумовських), був похований поруч із дерев’яною Успенською церквою, яку збудував ще гетьман Кирило Розумовський.

      У своїх поезіях він писав про Україну, про її славне минуле, історичних персонажів – відомих гетьманів та полковників:

       

      Ти знаєш край, де у неділю з ранку,

      Коли росою соняшник блищить,

      Співає жайворонок на світанку,

      Воли ревуть, на службу дзвін гудить,

      І в божий храм, вродливі, працьовиті,

      Ідуть козачки, квітами повиті?

       

      Згадай ту ніч, як Україна спала,

      І світ парив, як загадковий дар,

      А в небі таємниця поставала,

      Іскрився, мов у сяєві, стожар.

      Здавалось нам, закоханим і вдячним,

      Що з нами тут Палій та Сагайдачний...

      (Переклав Ігор Роздобудько)

       

      Монументальна скульптура «Юний Сашко»

       

      У вересні 1974 на садибі Сосницького музею О.П. Довженка до 80-річчя з дня народження  режисера була встановлено монументальну скульптуру «Юний Сашко», яка нині у композиції з меморіальною хатою є візитівкою Сосниці і Сосниччини загалом, а також зображена на логотипі музею.

      Автори скульптури – українські майстри: скульптор Анатолій Фуженко та архітектор Анатолій Ігнащенко. Вони ж і дали назву пам’ятнику. За задумом, юний Сашко виходить за ворота батьківської хати і дивиться туди, де сходить сонце і тече благословенна Десна. В простому селянському одязі, босоногий, мрійливий, хлопець виглядає своє майбутнє, вдивляється удалеч, сповнений сили і любові до життя.

      Висота скульптури – 3м 60 см. Початково вона була виконана з оргскла і встановлена тимчасово. У 1975-му році Київське виробниче об’єднання «Художник», що знаходилось по вул.Васильківська,32, завершило виготовлення пам’ятника у бронзі і у 1981-му його було встановлено на садибі, а ту, що з оргскла, демонтовано. До речі, між двома скульптурами є одна цікава відмінність – «Юний Сашко» з оргскла мав взуття на ногах, а бронзовий – ні.

       

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54