Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      3 вересня

      Назад

      3 вересня

      1902 року у Чернігові помер Іван Якович Дунін-Борковський (1832–1902) – нащадок старовинного роду, дворянин, великий землевласник, володар фінансового капіталу, меценат.

      Народився Іван Якович Дунін-Борковський 17 вересня 1832 року у родовому маєтку Бобровиця – передмісті Чернігова. Закінчив курс Чернігівської гімназії, потім – Ніжинський юридичний ліцей князя Безбородька, вступив на військову службу. Після виходу у відставку оселився у родовому маєтку у с. Новий Білоус Чернігівської губернії, займався сільським господарством та громадською діяльністю.

      Маючи великі статки, І. Я. Дунін-Борковський значні суми виділяв на благодійність. Так, його пожертвування на реальне училище становило 80 тисяч карбованців, на чоловічу гімназію – 50 тисяч карбованців, жіночу гімназію – 35 тисяч, на нижчі навчальні заклади – 10 тисяч карбованців, Чернігівському губернському земству на заснування стипендій – 400 тисяч карбованців. Всього на стипендії, що були засновані на кошти І. Я. Дуніна-Борковського, навчалося понад 200 молодих людей.

      Помер Іван Якович Дунін-Борковський у Чернігові. Похований у с. Новий Білоус на цвинтарі Троїцької церкви. Його могила збереглася до нашого часу.

      3 вересня

      2009 року постановою Кабінету Міністрів України територію Дитинця, що розташований в урочищі Вал у Чернігові, включено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку археології національного значення.

       
       
       
       
       
       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54