Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      30 серпня

      Назад

      Знакова роль Лариси Кадочнікової

      30 серпня 1937 року народилась Лариса Кадочнікова, актриса театру і кіно, лауреатка Державної премії ім. Т Шевченка, Народна артистка України.

       За своє життя зіграла безліч чудових ролей у відомих фільмах і виставах. Театральне життя її розпочиналось у московському театрі «Современник». Але все змінилось у 1963 році, коли режисер Сергій Параджанов затвердив Ларису Кадочникову на роль Марічки у фільмі «Тіні забутих предків» за твором Михайла Коцюбинського, який знімала кіностудія ім. О.Довженка до 100-річчя письменника. Робота над цим фільмом поєднала ціле гроно талантів – режисер Сергій Параджанов, композитор Мирослав Скорик, художник Сергій Якутович, актори Іван Миколайчук та Лариса Кадочникова, оператор Юрій Іллєнко. Недарма ж фільм здобув кілька десятків міжнародних нагород і вважається одним з кращих у світовому кінематографі.

      Фільм «Тіні забутих предків» започаткував нову мистецьку течію в радянському кінематографі – українське поетичне кіно, яка активно розвивалася, попри цензуру, заборони і перешкоди,  у 1960-1970 роках.

               Після зйомок актриса перейшла на працю до Київського театру імені Лесі Українки, де й служить до сьогоднішнього дня. Крім «Тіней забутих предків» актриса знімалась у таких відомих українських фільмах як «Криниця для спраглих», «Білий птах з чорною ознакою», «Вечір на Івана Купала» та інші.

      Має багато відзнак і державних нагород.

      Петро Добровольський, відомий архівіст, краєзнавець, управитель Чернігівської губернської ученої архівної комісії, писав: «30 серпня 1893 року Чернігівська єпархія відзначила 900-річчя з часу свого заснування. Святкування було скромним через смерть єпархіального єпископа Сергія, поховання якого відбулося напередодні… На ознаменування події було здійснено наступне: 1) влаштована церква-школа в містечку блаженної княгині Ольги, що у Х–ХІІІ ст. мало назву Ольжичі, а тепер – Старосілля в Остерському повіті; 2) в консисторії встановлено ювілейний хрест з відповідним написом; 3) видано кілька ікон та історичних монографій».

      За матеріалами Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка.

       

      1863 року народився Матвій Тимофійович Васильєв-Святошенко(1863–1961) – театральний композитор, диригент, актор,заслужений діяч мистецтв УРСР. У 1935–1948 роках працював у Чернігівському обласному музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка. Писав музику до п’єс «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» І. Котляревського, «Сватання на Гончарівці» Г. Квітки-Основ’яненка, «Наймичка» І. Карпенка-Карого, «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці», «Циганка Аза» та інших. Автор пісень на вірші чернігівських поетів. Похований у Чернігові на Петропавлівському (старому) кладовищі.

      За матеріалами Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка.

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54