Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      27 серпня

      Назад

      Літературні побратими

      27 серпня 1856 року народився Іван Франко, видатний український поет, прозаїк, драматург, літературний критик, публіцист, перекладач, науковець, громадський і політичний діяч. Доктор філософії, дійсний член Наукового товариства імені Т.Шевченка, почесний доктор Харківського університету.

       

      Творчі та особисті звʼязки двох видатних українців – Івана Франка та Михайла Коцюбинського залишились в цінних літературних памʼятках, що зберігаються в музеї-заповіднику М.Коцюбинського в Чернігові. В меморіальній бібліотеці М.Коцюбинського збереглася 21 книга І.Франка. Це і поезія, і проза, і критичні статті. Велику цінність мають рукописи І.Франка, подаровані в 1905 році під час подорожі М.Коцюбинського, І.Франка та В.Гнатюка по селах Галичини «Святий Климент у Корсуні. Причинки до історії староруської легенди», «Притча про сліпця і хромця. Причинок до історії літературних взаємин старої Русі», «Етнографічна експедиція на Бойківщину. Оповідання з гуцульського побуту».

      Автограф поезії «Стріли» І.Франко підписав для альманаху «З потоку життя». Геніальна особистість І.Франка магнетично притягувала М.Коцюбинського і його творчість стала родючим ґрунтом для формування таланту М.Коцюбинського. Про це свідчить листування. В листі від 28 травня 1905 року М.Коцюбинський написав: «Я все збирався подякувати Вам за ті приємні й незабутні для мене дні, коли ми разом побували у Львові та на селі. Роблю се сьогодні, оглянувши «Мойсея» Мікеланджело, який мені нагадав Вашу чудову поему. Коли я стояв перед ним, я чув ті сильні, повні вогню, промови, які я слухав у Вашій хаті».

      В 1907 році М.Коцюбинський очолюючи чернігівську «Просвіту» влаштував літературний вечір, присвячений І.Франку і прочитав реферат, де висловив своє захоплення величною постаттю митця: «… я був би дуже щасливий, коли б от сих кілька моїх слів змогли викликати у вас інтерес до Франка, і ті, хто його не читав ще, самі познайомились з борцем-поетом. Тоді до них заговорив би могучим голосом сам Франко, заговорив би не моїми блідими словами, а своїм дзвінким, як кованим, словом. Тоді він розгорнув би перед ними все багатство своєї душі, всю красу свого таланту і загрів би їх вогнем свого неспокійного великого духа!»

      Творчість І.Франка мала великий вплив на ціле покоління українських письменників, яке він назвав «молодою Україною».

      Повідомляє«Чернігівський відривний історико-археологічний календар на 1906 рік» (Чернігів, 1905): «29 серпня 1797 року була заснована Малоросійська губернія. Зазвичай часом виникнення її вважають 1796 рік. Між тим, фактично ця губернія як адміністративна одиниця стала існувати лише з 29 серпня 1797 року, після санкції [Високої] на доповіді сенату про завершальне упорядкування справ заснування декількох знову утворених губерній…»

      До складу губернії увійшли землі колишніх Чернігівського намісництва, Новгород-Сіверського намісництва, Київського намісництва (без м. Києва з округою), м. Кременчук і території колишніх Полтавського полку та Миргородського полку. Вся територія Малоросійської губернії була розподілена на 20 повітів: Гадяцький, Глухівський, Зіньківський, Золотоніський, Козелецький, Конотопський, Кременчуцький, Лубенський, Мглинський, Ніжинський, Новгород-Сіверський, Переяславський, Пирятинський, Полтавський, Прилуцький, Роменський, Сосницький, Стародубський, Хорольський і Чернігівський. Центром губернії стало місто Чернігів.

      За матеріалами Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка.

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54