Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      12 серпня

      Назад

      Пам’яті сонячного художника

      12 серпня виповнюється 80 років від дня смерті Миколи Бурачека – великого живописця, заслуженого діяча мистецтв, письменника та мистецтвознавця.

      Художню освіту Бурачек здобув у кращих європейських школах - в Київській рисувальній школі М.Мурашка, у 1905—1910 роках – у Краківській академії образотворчих мистецтв (у класі Яна Станіславського), у 1910—1912 роках — у Парижі.

      Був одним із засновників і викладачів Української академії мистецтв, а згодом став її президентом. Головним завданням УАМ художник вбачав «зміцнення фундаменту національного мистецтва і об’єднання кращих художніх сил на Вкраїні». У 1918—1921 роках — викладач Київського інституту театрального мистецтва, від 1925-о року — директор Харківського художнього технікуму, від 1927-о року — професор Харківського художнього інституту.

      У своїй творчій манері Микола Бурачек був імпресіоністом, як і його улюблений письменник, Михайло Коцюбинський. Народжений серед краси Подільського краю, він з дитинства кохався у природі і всіма силами намагався увібрати і передати її красу і велич, донести до людей і передати свої почуття до неї.

      Найбільше художник відомий своїми пейзажами; картини Бурачека відзначаються теплим ліричним настроєм, соковитістю барв, багатством кольору.

      Багато художніх полотен Миколи Бурачека присвячені творчості М.Коцюбинського та його родовому гнізду – будинку у Вінниці. Це, зокрема, такі роботи «Будинок, у якому народився М.Коцюбинський», «Малий Михайлик слухає лірника», «Камінь Коцюбинського на річці Буг», «Яблуня в цвіту».

      Зміцнення сталінської диктатури не могло не відобразитися на Миколі Бурачеку: його не арештували, але він був вимушений піти у своєрідну «внутрішню еміграцію». Формою творчого порятунку для нього стало вивчення малярської спадщини Тараса Шевченка. Він уперше атрибутував сотні його акварелей і картин, заклавши основи наукової методології вивчення образотворчого доробку Кобзаря. Підсумком цієї роботи стала ґрунтовна монографія «Великий народний художник» (1939).

      Помер Микола Бурачек 12 серпня 1942 року в Харкові.

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54