Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      Діяльність

      Назад

      Діяльність Департаменту спрямована на проведення пам’яткоохоронних заходів щодо обліку пам’яток, інвентаризації, взяття на облік щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, контролю за збереженістю пам’яток та станом їх використання в частині пам’яток археології, історії та монументального мистецтва.

      Чернігівська область займає одне з провідних місць в Україні за кількістю об’єктів культурної спадщини. На державному обліку в області перебуває 6280 (11063 разом з внутрішньокомплексними) об’єктів культурної спадщини, у тому числі: 3573 (7475 разом з внутрішньокомплексними) – археології, 2541 (3588 разом з внутрішньокомплексними) – історії, 166 – монументального мистецтва.

      В області функціонує Обласна цільова Програма проведення археологічних досліджень в Чернігівській області на 2021-2025 роки. Одним із пріоритетних напрямків Програми є проведення пам’яткоохоронних робіт з визначення меж території курганів.

      При Департаменті діє Консультативна рада з питань охорони культурної спадщини.

      Департамент бере участь у розгляді, внесенні змін і пропозицій, погодженні проєктів історико-архітектурних опорних планів, детальних планів територій та генеральних планів населених пунктів області в частині охорони культурної спадщини.

      Опрацьовуються та погоджуються матеріали на будівництво та земляні роботи по м. Чернігову в частині охорони культурної спадщини для видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою.

      На Департамент покладено обов’язки з підготовки та надання документів дозвільного характеру та довідок в рамках адміністративних послуг у сфері охорони культурної спадщини:

      1. видача дозволу на проведення робіт на пам’ятках місцевого значення (крім пам’яток археології), їх територіях та в зонах охорони, реєстрація дозволів на проведення археологічних розвідок, розкопок;

      2. погодження відчуження або передачі пам’яток місцевого значення їх власниками чи уповноваженими ними органами іншим особам у володіння, користування або управління;

      3. погодження науково-проектної документації на виконання робіт із консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування пам’яток місцевого значення;

      4. видача дозволу на консервацію, реставрацію, реабілітацію, музеєфікацію, ремонт, пристосування пам’яток місцевого значення;

      5. погодження програм та проектів містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земельних робіт, реалізація яких може позначитися на стані пам’яток місцевого значення, їх територій і зон охорони.

      6. Надання дозволу на відновлення земляних робіт

      Здійснюється реєстрація Дозволів Міністерства культури та інформаційної політики України на проведення охоронних та наукових археологічних розкопок, розвідок та пошукових земляних робіт із виявлення не облікованих місць поховань періоду Другої світової війни.

      Забезпечується контроль за археологічними дослідженнями та будівельними роботами, що здійснюється в області. У випадку виявлення порушень складаються матеріали реагування для їх припинення та упередження.  Одним із заходів є участь судових справах.

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54