Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      Новини

      Назад

                             У м. Чернігові вшанували пам'ять українських добровольців

       

      З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності нашої країни, починаючи з 2017 року,  щороку в Україні 14 березня відзначається День українського добровольця.

      Цього року в заходах, присвячених вшануванню пам’яті героїв-добровольців, які загинули під час російсько-української війни на сході України, прийняли участь  представники влади, громадськості, учасники бойових дій, сім’ї загиблих воїнів, військовослужбовці, духовенство.

      Учасники заходу поклали квіти до меморіальних стел загиблим учасникам АТО/ООС та Героям Небесної Сотні, вшанували пам’ять загиблих добровольців та учасників бойових дій хвилиною мовчання.

      Цього ж дня біля пам’ятника «Борцям за волю і незалежність» у м. Чернігові керуючий Чернігівською єпархією Православної Церкви України архієпископ Євстратій звершив заупокійну літію в пам'ять за полеглих воїнів, добровольців. По завершенню літії присутні виконали Гімн України.

                                  

                              У м. Чернігові відбувся молебень за Тарасом Шевченко

       

      9 березня виповнюється 207 років з дня народження видатного Кобзаря. З цієї нагоди у м. Чернігові, біля пам’ятника Великого сина українського народу, відбулись урочисті заходи за участю представників влади, духовенства, національно-культурних товариств та  громадськості.

      В рамках вшанування пам’яті письменника Секретар Чернігівської єпархії Православної Церкви України м. Чернігова отець Роман Кіник та  настоятель Української Греко-Католицької церкви м. Чернігова  Роман Халус звершили спільний молебень за Кобзарем.

                             

       

                              У м.Чернігові пройшла панахида за українськими воїнами

      04 березня у кафедральному соборі великомучениці Катерини Православної Церкви України у місті Чернігові пройшла панахида за 11 українськими воїнами, які віддали свої життя у лютому в боях за Незалежність України. Серед воїнів, зокрема і уродженець з Чернігівщини – Сергій Петраускас.

      Панахиду відправили секретар Чернігівської єпархії Православної Церкви України отець Роман та ієромонах Нестор – настоятель храму Вознесіння Господнього у м. Корюківка.

      Організатор заходу Український інститут національної пам’яті.

      Вічна слава та пам'ять Героям!  

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
      Духовенство Чернігівської єпархії УПЦ (ПЦУ) взяло участь 
      в жалобних заходах з нагоди 78-ї річниці Корюківської трагедії
       
           78 років тому у місті Корюківка Чернігівської області відбулася найбільша каральна акція проти мирного населення часів Другої світової війни — нацисти дотла спалили місто та майже 7 тисяч його жителів.
          2 березня з нагоди роковин Корюківської трагедії біля Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківки нацистським загарбникам відбувся скорботний мітинг «Ми будемо вічно пам’ятати і світові забути не дамо». В жалобних заходах взяли участь представники органів влади, свідки трагедії, громадськість, духовенство. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих корюківчан у березні 1943 року, поклали квіти до Меморіалу. 
          Жалобні заходи продовжились в урочищі Гай на місці перепоховання жертв Корюківської трагедії в Меморіальному комплексі пам’яті жителів населених пунктів України, знищених німецькими окупантами. 
          Заупокійну літію за жертвами Корюківської трагедії відправив  секретар Чернігівської єпархії Української Православної Церкви (Православної церкви України), митрофорний протоієрей Роман Кіник у співслужінні духовенства єпархії.
       

       

      26 лютого – День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

      Ця пам’ятна дата була започаткована у 2016 році, вона була встановлена до річниці багатотисячного мітингу у місті Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України.

      26 лютого 2020 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про встановлення 26 лютого в Україні Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, як щорічної пам'ятної дати.

      25 лютого 2021 року в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана, за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації відбувся тематичний захід присвячений Дню кримського спротиву окупації республіки  Крим та  м. Севастополя за участю ГО «Кримська громада», керівників національно-культурних  товариств області.

      До учасників заходу звернулися: Сергій Бутко - представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, Олексій Степаненко - начальник відділу у справах національностей та релігій Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації, Дмитро Никоненко - радник голови обласної ради, Світлана Кузіна - керівник ГО «Кримська громада». Вони розповіли про хронологію подій з підготовки анексії Криму, історичні факти злочину задовго до подій 2014 року і розповіли про спротив, який чинили громадяни України в боротьбі за територіальну цілісність України. Присутні переглянули документальний фільм  «Нескорений Крим».

      Пам’ятаємо! Боремося! Крим — це Україна!

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
      У м. Чернігові освячено Меморіальний знак в пам’ять про Героїв Небесної Сотні

      20 лютого 2021 року архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Євстратій у співслужінні духовенства єпархії провів літію та благословив Меморіальний знак в пам'ять про Героїв Небесної Сотні, який знаходиться біля храму-каплиці святого Івана Воїна у м.Чернігові (район «Ремзавод»).

      Також цього дня архієпископ Євстратій взяв участь у офіційних заходах, присвячених вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні, учасників Революції Гідності та Дня пам’яті «Героїв Дебальцевого» і звершив заупокійні молебні.

       

      Увага!

      Шановні керівники релігійних організацій області!

      Постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 року №807-IX   «Про утворення та ліквідацію районів» на території Чернігівської області ліквідовано 22 райони, натомість утворено 5 нових районів.

      Даною Постановою змінено адміністративно-територіальний устрій районного рівня, що безпосередньо впливає на адресну складову, яка зазначена у   статутах релігійних громад, а також використовується у сфері державної реєстрації юридичних осіб – релігійних організацій.

      Враховуючи вищенаведене, рекомендуємо Вам впорядкувати статути релігійних громад (а саме у частині адреси), звернувшись до спеціалістів  відділу у справах національностей та релігій Департаменту та до державного реєстратора юридичних осіб-релігійних громад з подальшим внесенням відповідних змін в ЄДР.

      За більш детальною інформацією звертайтесь за номерами телефону: (0462)77-46-33 або (0462) 611-985.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      «День пам’яті розстріляних ромів під час Другої світової війни»

       

      Громадська організація «Романо дром» за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігії Чернігівської обласної державної адміністрації з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту ромів проводить захід «День пам’яті розстріляних ромів під час Другої світової війни».

      Подія-реквієм відбудеться 02 серпня 2020 року в мікрорайоні «Астра» в урочищі Подусівка біля пам’ятного знаку загиблим ромам. Панахиду проведе священик  Чернігівської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

      Початок о 10:00

      Участь у заході візьмуть представники ромської громади, вони поділяться думками, родинними спогадами та фактами, формуючи загальну картину великої трагедії ромського народу.  Захід завершиться традиційним пусканням квітів річковою течією в пам’ять про загиблих.

      Довідкова інформація: Скорботний день роми всього світу відзначають 2 серпня. Ця дата – данина пам’яті тим, хто загинув від геноциду в роки Другої світової війни. Саме в  ту «циганську ніч»  з  2 на 3 серпня  1944 року, в газових камерах  табору смерті Аушвіц-Біркенау було живцем спалено близько трьох тисяч ромів, в тому числі дітей і людей похилого віку.

      Всього на території України загинуло понад 20 тисяч осіб ромської національності (разом із тим, немає даних про загиблих в зоні проведення бойових дій, на примусових роботах, у таборах-гетто). Вважається, що від репресій ромський народ постраждав найбільше у відсотковому співвідношенні «весь народ – розстріляні/загиблі в концтаборах».

      Контактна особа з питань інформаційного та організаційного супроводу пам’ятного заходу: Самардак Надія,  тел. 063-71-81-527.

       

      День хрещення Київської Русі-України

       

      28 липня в Україні відзначається державне свято - День хрещення Київської Русі-України. Ця дата обрана не випадково, адже саме цього дня Церква вшановує пам'ять Святого Рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Київської Русі.

      Хрещення Русі Володимиром відбулося 988 року в Києві.

      Літописці описують: «Вийшов того дня Володимир з попами Корсунськими на Дніпро, де вже зійшлося людей без числа. Зайшовши у воду, стояли одні по шию, другі до грудей, молодь по груди ближче берега, а ще інші тримали дітей. Священики стоячи творили молитву. І можна було бачити і відчути радість, що приходила з небес і розливалася тут на землі задля спасіння стількох душ».

      Хрещення Київської Русі стало видатною подією не тільки в історії Православної Церкви, але й в історії українського народу. Воно мало важливі наслідки для країни. Хрещення Київської Русі завершило початий у першому столітті та зміцнений трудами слов'янських просвітителів Кирила і Мефодія багатовіковий процес становлення християнства в нашій давній державі. Для Православної Церкви Хрещення Русі було початком її офіційного існування.

      Християнство створило духовну основу для єдності Давньоруської держави. Вплив Православної Церкви в той період був значним. Церква зіграла величезну роль у припиненні міжусобиць князів, у об'єднанні князівств у єдиній державі та її зміцненні, у закріпленні й розширенні зв'язків Київської Русі з багатьма європейськими державами, насамперед з Візантією та Болгарією. Київська Русь увійшла в родину європейських держав.

      За кілька століть в Київській Русі була створена висока християнська культура.

      Християнство мало всебічний вплив на культурне життя наших предків: на освіту й літературу, на живопис і архітектуру, на державні закони й політику тощо. Християнство визначило основу середньовічної культури нашої країни і тим поєднало слов'янський культурний світ і Київську Русь з культурними колами християнських народів Сходу і Заходу. Культура, що прийшла на Русь після прийняття християнства з Візантії, продовжувала далі розвиватися на ґрунті власної творчості. Це сприяло історичному самовизначенню Київської Русі та знаходженню нею свого місця у світовому історичному процесі.

      У зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції в Україні цьогорічні святкування в храмах області відбудуться з дотриманням усіх карантинних обмежень.

       

                                              В Україні з 17 серпня 2020 року запрацює оновлений Єдиний державний реєстр

       

      Державне підприємство "Національні інформаційні системи", відповідно до Наказу Міністерства юстиції України від 14 липня 2020 року № 2409/5  "Про деякі питання впровадження оновленого програмного забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", з 17 серпня 2020 року впроваджує оновлене програмне забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

      Враховуючи складність процесу впровадження оновленого програмного забезпечення ЄДР, ці роботи триватимуть близько тижня. Таким чином, починаючи з 18.00 год. 7 серпня до 16 серпня 2020 року  Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань не буде працювати (повне відключення).

      Які послуги працюватимуть під час оновлення Єдиного державного реєстру

      Під час оновлення програмного забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань для користувачів буде доступна  послуга  безоплатного доступу до відомостей ЄДР (https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch).

      Тобто, в період оновлення і надалі можна буде отримувати відомості з ЄДР про юридичних осіб та документи за результатом проведення реєстраційної дії.

       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54