Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         
      Новини

      Назад

      <<<56 - 66 з 487>>> Архів
      17 Жовтня 2022 09:57
      Новина

      ВІДОМИЙ ВІОЛОНЧЕЛІСТ ЛУКАС СТАСЕВСЬКИЙ В МУЗЕЇ ДОВЖЕНКА!

      Одним з усталеним символів Сосницького музею О.П. Довженка є яблука. Яблука – символ безсмертя і широковідомий символ творчості великого українського режисера. «Якщо ви не бачили яблук в Довженковій «Землі», вважайте, що ви взагалі ніколи не бачили яблук», – писали кінокритики після перегляду фільму, який приніс світову славу митцю. Сьогодні побачити Довженкові яблука їдуть в Сосницю з усього світу.

      Приїхав до них і відомий музикант Лукас Стасевський. Лукас – фінський віолончеліст і кінорежисер українського походження, лауреат міжнародних конкурсів і засновник всесвітньовідомого оркестру ігрової музики Game Music Collective. Музикант народився в Талліні, згодом родина переїхала до Фінляндії. Дякуючи українському корінню батька, який з дитинства привчав сина до української мови, Лукас досконально володіє нею і говорить чисто й красиво.

      14 Жовтня 2022 12:40

      Шановні захисники й захисниці України!

      Прийміть щирі вітання з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня захисників і захисниць України та Днем українського козацтва.

      Сьогодні з глибокою повагою ми вшановуємо усіх, хто в дусі нашого славного козацтва боронить Українську землю від ворога – російської федерації. Низько вклоняємося усім, хто взяв у руки зброю і встав на захист України.

      Ще з давніх часів Пресвята Богородиця вважалася покровителькою воїнів, які боронять рідну землю. Тож сьогодні, уклінно просимо у Пресвятої Богородиці її Покрову над усіма захисниками українського народу. Нехай прагнення відстоювати свою волю та незалежність буде і надалі притаманною рисою усього українського війська.

      З глибокою повагою

      та вірою в перемогу                                                                         Людмила ЗАМАЙ

      05 Жовтня 2022 14:36
      Новина

      Наукове відкриття світового рівня

      4 жовтня у Чернігівському історичному музеї імені Василя Тарновського відбулася унікальна подія – презентація рукописного віршованого Псалтиря. Ця пам’ятка написана кирилицею, румунською мовою на початку XVIII століття.

      Як переконливо довели дослідження, проведені науковим співробітником музею кандидатом богослов’я Мирославом Май-Бородою, автором Псалтиря є Теодор Корбе – видатний румунський дипломат і перекладач, автор першого латино-румунського словника, який деякий час мешкав у Києві та мав маєтності на Чернігівщині.

      Його рукописний віршований Псалтир, написаний простою народною мовою, свого часу був виданий у Румунії, завдяки тому, що там зберігся оригінал. Але екземпляр, який зберігається в Чернігівському історичному музеї імені Василя Тарновського є унікальним, оскільки – це чернетка з авторськими правками.

      04 Жовтня 2022 11:46
      Новина
      03 Жовтня 2022 11:19
      Новина

      Різнобарв’я театрального уїк-енду

      Для шанувальників театрального мистецтва уїк-енд минулого тижня видався вельми розмаїтим. У п’ятницю ввечері вони були запрошені на перегляд поновленого спектаклю «Темна історія» за творами П.Шеффера, інсценізацію якого здійснила режисер Анастасія Кузик. Крім акторів, які брали участь у прем’єрних показах вистави навесні 2021 року, нині у показі цієї «безпросвітної комедії напругою 220V на дві фази» – саме так визначила режисерка жанр своєї постановки – були задіяні і нові виконавці: артисти Станіслав Аракільян, Катерина Ткачук. Сценічна імпровізація, представлена творчим ансамблем шевченківців, захопила аудиторію яскравим калейдоскопом подій, в які азартно занурюються герої спектаклю. Присутні досхочу насміялися з пікантних ситуацій, що виникали через «спілкування у суцільній темряві» званих і незваних учасників вечірки. Після завершення вистави глядачі бурхливими оплесками дякували артистам за цікаву творчу роботу та подарований чудовий настрій.

      На суботу припало проведення двох театральних заходів для різних вікових категорій глядачів. О дванадцятій годині юні чернігівці мали можливість переглянути казку «Подорож до країни мрій, або Велосипед з червоними колесами» за твором Рут Парк, покази якої розпочалися з червня цього року.

      І ще одна мистецька подія відбулася цього ж дня о 17.00 годині. Першого жовтня, у Всесвітній день музики у Чернігівському драмтеатрі ім. Т.Г.Шевченка спільно з активістами Волонтерського штабу Захисту України було проведено благодійну культурно-мистецьку акцію з метою збору коштів на підтримку Збройних Сил України. У великій концертній програмі «Молись за Україну» взяли участь артисти театру, низка сольних виконавців та аматорських колективів, вихованці дитячих хореографічних студій. Вдячні глядачі тепло зустрічали учасників концерту та підтримували їх дружними оплесками. Кошти, зібрані в ході проведення благодійного заходу, були передані на допомогу ЗСУ.

      А в неділю на «Білій сцені» драмтеатру відбувся показ філософської притчі «Саронська квітка, або Інша сторона гріха» за драматургічними творами Лесі Українки, поставленої у 2020 році режисером Денисом Федєшовим.

      Переконані, що кожна така культурно-мистецька подія, що відбувається в нескореному місті-герої Чернігові, сприяє зміцненню сили духу його мешканців, допомагає долати труднощі воєнного часу, спрямовувати всі сили на допомогу Збройним Силам України заради здобуття жаданої перемоги.

      30 Вересня 2022 10:13

      Шановні бібліотечні працівники !

        

      Прийміть найщиріші вітання з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек. Це свято свідчить про глибоку повагу народу до своєї духовної спадщини, освіти, науки і культури, а також про визнання історичної ролі бібліотеки в житті суспільства.

      Сьогодні книгозбірні – це інформаційні, культурні, освітні заклади, які роблять вагомий внесок у розвиток українського державотворення, сприяють розбудові громадянського суспільства.

        Саме ви, бібліотекарі, допомагаєте читачам бути обізнаними у сучасних проблемах, пізнавати реальну картину світу Подальший розвиток бібліотечної справи – це запорука розвитку суспільства.

      Бажаю вам, шановні бібліотекарі, творчої наснаги, міцного здоров’я, натхнення, радості, щастя, добра і нових успіхів у вашій благородній просвітницькій справі. І головне - якнайшвидшої  Перемоги за ради миру в нашій державі!

       

       Людмила Замай - директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації

       

      30 Вересня 2022 09:23

      Сьогодні колектив Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації вітає з Днем народження директорку Департаменту Людмилу Замай.

      Бажаємо миру, міцного здоров’я, позитиву та стабільності, родинного тепла та особистого щастя, удачі в будь-якій справі та завжди  залишатись неперевершеною жінкою, досягати великих успіхів у професійній діяльності.

      Яскравих подій на ниві української культури та незабутніх вражень від подорожей як по рідній Чернігівщині, так і всій Україні.

       

       

      30 Вересня 2022 09:21
      Анонс
      29 Вересня 2022 13:30
      Новина

      Актуалізація бібліотечних фондів як інформаційний захист країни

      Бібліотечні ресурси, як складова інформаційних ресурсів держави,

      потребують особливої уваги, а також розвитку і захисту, зокрема і від

      поширення ворожих інформаційних впливів.

      В умовах збройної агресії російської федерації проти України актуалізація бібліотечних фондів є необхідною та, водночас, має відбуватися виважено, з урахуванням виду бібліотеки, і з застосуванням індивідуального підходу до кожного документа, який зберігається в її фонді.

      Міністерство культури та інформаційної політики розробило і надало до виконання «Рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики України щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України».

      У зв’язку з цим українські бібліотеки розпочали таку важку, кропітку, але необхідну роботу з вилучення із своїх фондів літератури, означеної в рекомендаціях міністерства.

      Чернігівські бібліотеки не залишились осторонь цього процесу. Як бібліотеки Чернігова та області витримали облогу, в якому стані знаходяться їхні фонди, як правильно зробити вилучення із фондів «ворожої», морально застарілої, зношеної літератури, не завдавши шкоди читачу? Про все це та інше говорили в ефірі «Чернігівської хвили» у Юлії Найди.

      Гостями студії були представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, директорка Чернігівської обласної наукової бібліотеки ім. В.Короленка Інна Аліференко. Чернігівську обласну бібліотеку для дітей представляла заступниця директора Лариса Казакова.

      Розмова виявилась цікавою, плідною і корисною, як для наших читачів, так і для працівників бібліотек області.

       

      Перегляд ефіру за посиланням:

      https://soundcloud.com/uachernihivradio/bblotechn-fondi-cherngvshchini-yak-knigi-viluchayut-a-yakimi-popovnyuyut-praymvechr-aktsenti?fbclid=IwAR3N3yMvGp-Rcs72hIvJ6mYLw3gBsoWdrMDHIHbvzgD38luGzY78BoG6Cc8

      29 Вересня 2022 10:09
      Новина
      27 Вересня 2022 14:32
      Новина

      Туристичний фронт

      Сьогодні туристична галузь в цілому зазнала значних руйнувань через військову агресію російської федерації. Але навіть в умовах війни вона продовжує функціонувати. У багатьох містах проводяться екскурсії, майстер-класи, благодійні  заходи та інше. Через війну надходження до державного бюджету від туристичної галузі скоротилися майже на 26% в порівнянні з аналогічним періодом 2021 року. 
      Однак, туристичний збір в Україні за перші 6 місяців зріс на 29% попри збитки, які зазнала галузь в цілому. Сума туристичного збору склала 89 млн. 420 тис грн. Представники туристичної галузі та культури сьогодні також наближають нашу перемогу, активно допомагаючи Збройним Силам України, українцям, які вимушено покинули свої домівки, співпрацюють з волонтерами та громадськими організаціями, міжнародними організаціями. 
      Саме тому, 27 вересня 2022 року, Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації оголошено подяки за активну допомогу Збройним Силам України та місцевому населенню під час російської окупації Чернігівщини та з нагоди Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні:
      <<<56 - 66 з 487>>> Архів

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54