Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         

      Назад

      Відкриття фотовиставки «Погляд»

      31 серпня 2020 року в художньому музеї імені Григорія Галагана, за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації відбулось відкриття фотовиставки «Погляд».

      Це виставка світлин – портретів ромів Чернігівщини: дітей та дорослих, дівчат і хлопців, жінок і чоловіків. Світлини не мають жодних підписів, даючи глядачам можливість самостійно поринути до світу душі героїв виставки.

      Під час заходу своїми враженнями поділились автор портретів – Роман (Roman Zakrevsky), Марина Казанська - голова правління Ченігівської громадської організації "Романо дром" куратор проєкту - Надія Самардак, герої світлин, представлених на виставці.

      Виступаючі говорили про прояво неприйняття, страху, агресії, осуду щодо ромів, засудження їхнього способу життя, соціальної поведінки, намагання уникати зустрічей, спілкування, фізичного та соціального контакту з ромами, незалежно від їхнього віку, статі, суспільного статусу, зовнішнього вигляду, освіти, роду занять. В той же час, ось вже більше тисячі років представники цієї нації зберігають свою мову, культуру і традиції.

      Ця виставка створена за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Артефакти пам’яті ромського народу «Дорога плачу», що був реалізований громадською організацією «Романо дром».

      Метою діяльності організації є сприяння відродженню національної культури, мови, традицій етнічної народності рома, що мешкають у м. Чернігові та Чернігівській області. Також одним з пріоритетних напрямків діяльності є захист законних соціальних, юридичних та вікових інтересів ромів. «Романо дром» у співпраці з міжнародними та українськими організаціями та фондами допомагає постраждалим від Голокосту ромам в отриманні правової, фінансової та гуманітарної допомоги. Низка проектів організації направлені на подолання ромофобії та дискримінації до ромської національної меншини. Найбільше уваги в “Романо дром” приділяється увічненню пам’яті жертв геноциду ромського народу.

       

       
       
       

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54