Анонси
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
         

      Назад

      Виготовлена копія старовинної книги

      У Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка – поповнення! Та ще й яке! Працівники відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів виготовили копію старовинної книги "Цвѣтники и партеры. Устройство ковровых клумбъ, рабатокъ, арабесокъ, цвѣточныхъ и лиственныхъ группъ".

      Оригінал цього видання побачив світ 1904 (!) року в Санкт-Петербурзі у видавництві Альфреда Федоровича Деврієна – російського видавця швейцарського походження. Укладач – Микола Іванович Кичунов, учений-садівник, у майбутньому – доктор сільськогосподарських наук, професор, Герой Соціалістичної Праці, заслужений діяч науки РРФСР. З 1901 по 1904 рік (тобто на момент виходу книги) Микола Кичунов працював у Санкт-Петербурзі спеціалістом із садівництва департаменту землеробства. Був знайомий з Іваном Мічуріним, який назвав один із своих найкращих сортів троянд "М. І. Кичунов". Микола Вавилов свого часу писав: "Навряд чи можна назвати у сфері садівництва багато імен, які б заслужили право носити звання Героя Праці, як М. І. Кичунов".

      Микола Кичунов написав 76 книг і понад 100 наукових статей. Відреставрована книга – перша в його доробку. Це, кажучи по-сучасному, неоціненний навчальний посібник із ландшафтного дизайну. 113 рисунків у тексті й на окремих таблицях. Теоретичні рекомендації з облаштування клумб, рабаток та арабесок – із кресленнями (так-так, садівник повинен бути чудово обізнаним з математикою, вміти розраховувати все до сантиметра й робити чіткі креслення). Поради з виготовлення шаблонів майбутніх клумб і рабаток, з підготовки ґрунту, з догляду за рослинами, аби клумби не втрачали ошатного вигляду… Підказки, де правильно розмістити клумбу чи рабатку, як досягти при цьому гармонії з будівлями, як доглядати за рослинами, як їх поливати… Короткі кваліфіковані розповіді про рослини, що використовуються для створення клумб, рабаток, арабесок, партерів, груп, масивів… Низькі й високорослі, листяні і квітучі, виткі та злакові… Градація за кольорами листя і квітів, часом квітування й висотою; розповіді про культуру газонів, про гармонію та поєднання кольорів, про історію квітників і партерів. А насамкінець – проєкти і зразки клумб, рабаток, квітників та партерів. Це якщо науковою мовою. А коли художньо – шедевральні картини за номерами. Або прекрасні килими. Тільки малюють їх не фарбами, а вишивають не нитками. Уся ця краса твориться… квітами. У центрі може розташовуватися статуя, висока рослина, висаджена у ґрунт або в діжку, декоративна ваза... Виткі рослини – це не що інше, як ніжні гірлянди. Поглянеш на такий витвір мистецтва – й на душі одразу стає радісно та святково.

      Нині ландшафтний дизайн дуже популярний. Декоративні городи, міксбордери, солітери, рокарії, альпінарії, композиції з хвойних рослин, квітники у стилі кантрі, водні, піднесені… Фахівці добре знають, що це таке. Навіть квіткові годинники є. Це не просто красива композиція. Тут рослини дібрані дуже специфічно, вони відкривають і закривають свої квіти послідовно, кожна – у свій час. Тобто орієнтуватися за таким годинником можна. Для створення цього дива теж неабиякі знання потрібні. Уміють же люди! До речі, найбільший у світі квітковий годинник розташований у центрі Києва, на схилі вулиці Інститутської біля майдану Незалежності.

      Іноді, здавалось би, людина – не спеціаліст. А біля двору чи в палісаднику – така краса, що й до Ботанічного саду їхати не треба. От би такі люди не лише свої обійстя прикрашали, а й до облаштування парків та скверів долучалися! Тоді Україна перетворилася б на величезний квітник.

      Отже, вищезгадана книга може стати у великій пригоді ландшафтним дизайнерам. І зокрема чернігівським. Бо наше місто наразі оновлюється, стає красивішим. Дуже хотілося би бачити в чернігівських парках дивовижні квіткові шедеври. Сподіваємося, старовинна книжка надихне фахівців цієї справи на створення чогось особливого.

      Виготовлена копія старовинного видання у співпраці з Національною науковою сільськогосподарською бібліотекою Національної академії аграрних наук України.

       

       

      За додатковою інформацією звертатися:

      Лілія Дубовик, тел. (0462) 67-69-16

       

      Джерело:

      http://libkor.com.ua/

      http://libkor.com.ua/index.php?id=1&sid=0&pid=0&year=2020&tab=1&item=4477

      Назад

      09 Січня 2024 12:47
      20 Листопада 2023 10:54